Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Brunssum Actueel Nieuws Een kijkje bij COA-noodopvang in Brunssum
24 april 2016 |

Een kijkje bij COA-noodopvang in Brunssum

​​​​​​Een aantal vrijwilligers van het Rode Kruis afdeling Brunssum heeft afgelopen vrijdag 22 april een rondleiding gehad bij het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) in Brunssum. Een boeiende en interessante ervaring die ons een goed beeld gaf over het leven in een noodopvang.​

De noodopvang in Brunssum bevindt zich in een deel van het voormalig beddenhuis van het Zuyderland​ Ziekenhuis. Hier verblijven momenteel gezinnen uit Syrië, Irak, Iran en Afghanistan. Hun verblijf is tijdelijk. Zodra ze een verblijfsvergunning krijgen, verhuizen ze naar een eigen woonruimte. Een dergelijk heugelijk nieuws kan echter zwaar zijn voor kinderen die net gewend zijn aan hun nieuwe omgeving, de school en mensen die ze hebben leren kennen. De tranen van een jongetje van acht jaar oud deed ons beseffen hoe dankbaar deze mensen zijn voor de steun en hulp die ze hier in Nederland krijgen. ​
​​COA-Noodopvang-Brunssum-speelkamer.jpg

Van ziekenhuiskamer tot tijdelijke ​gezinswoning

In het opvangcentrum kunnen maximaal 200 asielzoekers worden opgevangen. Op dit moment telt het centrum 139 asielzoekers. De kamers zien er klein en sober uit. Er zijn kamers met twee eenpersoonsbedden en kamers met twee stapelbedden. Er zijn kamers met douche en toilet, maar ook kamers zonder. Mensen die een kamer zonder douche en/of toilet hebben, kunnen gebruik maken van de gezamenlijke douches en toiletten op de gang. Hier zijn ook wasruimten te vinden. 

Naast de bedden zijn de kamers voorzien van een kast, een tafel en stoelen. Geen enkele kamer is voorzien van een keuken. Koken is niet mogelijk. Elke dag krijgen de vluchtelingen een magnetronmaaltijd en wat brood met beleg voor de volgende ochtend​ e​n middag. De maaltijden kunnen ze op verschillende locaties in het gebouw opwarmen en op hun kamer nuttigen. 

De vluchtelingen ontvangen geen zakgeld. Ze worden voorzien van eten en​ kunnen eenmaal per week dagelijkse verzorgingsproducten als tandpasta, shampoo, luiers, maar ook schoonmaakmiddelen bij de receptie ophalen. De kamers houden ze zelf schoon. Regelmatig worden deze gecontroleerd.  

Scholing

​De kinderen van vier tot twaalf jaar gaan naar een nabijgelegen basisschool. Ze krijgen les in een aparte klas. De kinderen van dertien tot zeventien jaar gaan naar de ISK (Internationale Schakelklas). Dit is een middelbare school voor leerlingen die geen of weinig Nederlands spreken met als doel deze leerlingen naar het Nederlandstalige onderwijs door te schakelen. 

In het opvangcentrum worden cultuur- en taallessen gegeven, maar ook verkeerslessen. Hoewel fietsen voor ons de normaalste zaak is, is dit voor kinderen uit het opvangcentrum niet zo vanzelfsprekend. Naast verkeersborden en verkeersregels leren kinderen ook fietsen, zodat ze uiteindelijk veilig de weg op kunnen. 

De meeste vluchtelingen in Brunssum spreken nauwelijks Engels, waardoor werknemers van het COA en ook vrijwilligers van het Rode Kruis vaak met handen en voeten of met Google Translate iets duidelijk moeten maken. Bij voorlichtingen of bij persoonlijke situaties wordt gebruik gemaakt van een tolk. Ondanks dat ze nog onvoldoende Nederlands spreken, merkten wij tijdens onze rondleiding dat velen hieraan hard werken. Diverse mensen wensten ons een goedemorgen en een enthousiasteling riep zelfs "mooi weer vandaag". Het is een onbeschrijfelijk gevoel dat mensen die familieleden hebben verloren en die de ellende van oorlog van dichtbij hebben ervaren, zich zo inzetten om een totaal vreemde taal te leren, met een vreemde cultuur kennis te maken en hun leven weer op te pakken, terwijl het nog onzeker is of ze mogen blijven. 

Activiteiten

Zolang de vluchtelingen geen verblijfsvergunning hebben, mogen ze niet werken. De kamers zijn te klein om lang binnen te zitten. Het Rode Kruis en het COA organiseren daarom steeds meer activiteiten. Deze worden goed ontvangen door de vluchtelingen. Samen iets doen, samen bezig zijn, maakt hen blij.​

Voor de kinderen beschikt de noodopvang over een speelrui​mte waarin de kleinste met poppen en blokken kunnen spelen en de grotere kinderen een spelletje kunnen​ spelen. Al het ingezamelde speelgoed, als ook kleding, heeft een bijzondere bestemming gekregen. 

Het Rode Kruis helpt

De noodopvang in Brunssum zal tot december 2016 beschikbaar zijn. Ons werk voor de vluchtelingen blijven we zolang dit nodig is, voortzetten. Dit doen we niet alleen met het inzamelen van kleding en speelgoed, maar ook door activiteiten te organiseren om vluchtelingen een moment van ontspanning te geven en iets samen te doen. Wil jij ook helpen? Geef een gift of word vrijwilliger. Wij zijn nog steeds op zoek naar enthousiaste mensen die zich voor het Rode Kruis willen inzetten. Interesse? Neem contact op met Wendy Bedet-Glasbergen via e-mail brunssum@rodekruis.nl​​. ​

Artikel delen?