Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Brunssum Actueel Nieuws Agressie tegen hulpverleners is niet oké!
22 juni 2015 |

Agressie tegen hulpverleners is niet oké!

​​

​Kortgeleden heeft het Rode Kruis Brunssum de hulpverlening verzorgd tijdens de Wielerronde in Brunssum. Door de plotselinge regen werd het een drukke dag met veel kleine en grote schaafwonden door diverse valpartijen.

's Middags opeens tumult. Onze vrijwilligster sprong op en trachtte te zien wat er aan de hand was. Aan de overkant waren al diverse mensen bezig om een  scootmobiel weer overeind te zetten. Vanuit haar positie kon zij niets constateren, echter "blind" het parcours oprennen om poolshoogte te gaan nemen terwijl er personen genoeg aanwezig waren die hulp in konden roepen, was geen optie. Een toeschouwer meende echter de betreffende vrijwilligster uit te moeten schelden omdat zij, volgens hem, niet in actie kwam. Toen even later duidelijk werd dat er toch een gewonde was gevallen, spurtte zij onmiddellijk naar de overkant om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. De betreffende toeschouwer kwam nieuwsgierig even kijken en vertrok vervolgens ijlings.

Een andere Rode Kruis vrijwilliger werd 's morgens vroeg al uitgescholden, omdat men meende dat hij moest helpen bij het opzetten van de finishboog. Wij bemoeien ons niet met andermans taken en wensen ook geen bemoeienis met de onze. Twee andere vrijwilligers werden    's middags zeer agressief benaderd door een automobilist die het parcours op wilde.

U begrijpt vast waar ik naar toe wil: Het is niet oké om vrijwilligers uit te schelden of agressief te benaderen! Onze onbetaalde vrijwilligers offeren hun eigen vrije dag op, soms ieder weekend weer, om voor wildvreemde mensen aanwezig te zijn op evenementen. Zij volgen 2 maal per maand herhalingslessen om hun kennis up-to-date te houden. Staan vaak privé ook nog klaar om eerste hulp te verlenen in hun eigen straat of als men bij een ongeval aankomt. Diverse vrijwilligers springen bij nacht en ontij, na een sms van de meldkamer, in hun auto om ergens te gaan starten met een reanimatie in afwachting van de ambulance. En dan zijn er toch nog mensen die menen dat het oké is om deze mensen uit te schelden of agressief te benaderen als ze niet precies doen wat de agressor goeddunkt. Er zijn zelfs diverse gevallen van mishandeling bekend. Dit kan toch niet! Deze vrijwilligers heeft u morgen misschien wel nodig. Wat als wij ons nou ook eens zo gaan gedragen en alleen die mensen helpen die vriendelijk tegen ons zijn! 

Helaas is dit een landelijk probleem en wordt er door de politiek veel aandacht aan besteed. Maar dat is niet voldoende, daar moeten wij als omstanders met z'n allen ook iets aan doen. Maakt u dit mee, wijs de agressor er dan op dat het niet oké is zich zo tegen hulpverleners te gedragen. Het kan morgen uw kind of uw ouder zijn die eerste hulp nodig heeft en dan bent u maar wat blij als onze vrijwilligers dat leven hebben kunnen redden!