Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Brummen Nieuws Hartveilig wonen na 2 jaar zelfstandig verder
30 december 2015 |

Hartveilig wonen na 2 jaar zelfstandig verder

De Wijkraad Brummen Centraal nam twee jaar geleden het voortouw in het Brummen voor het AED-project Hart Veilig Wonen. Dit project wordt eind dit jaar overgedragen aan de gelijknamige stichting, die het project begeleidt in alle dorpen van de gemeente Brummen.

 

Op voorwaarde dat alle dorps- en wijkraden in de gemeente mee zouden doen, was de gemeente Brummen bereid het project te financieren. In Eerbeek was Wijkraad Eerbeek-Zuid/Wilhelminapark al voorloper. Ook het Rode Kruis en meerdere particulieren maken deel uit van de werkgroep. Inmiddels hangen er veertig AED’s in Eerbeek, Brummen, Hall, Leuvenheim, Empe en Oeken. Aan Cortenoever en Tonden wordt nog gewerkt. 

Er zijn 280 gediplomeerde vrijwilligers, die kunnen worden ingezet voor reanimatie. Dat kunnen er nooit genoeg zijn. Wijkraadlid Van Goor: “Wij willen van tien mensen die met een AED kunnen reanimeren binnen een straal van 1,5 kilometer naar tien mensen per 500 meter. Hoe sneller er gereanimeerd kan worden, hoe beter.” Vrijwilligers kunnen een cursus van één avond volgen bij het Rode Kruis. Dit kost 25 euro, maar wordt in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekering. Opgave kan via secretaris@rodekruis-brummen.nl.

De Brummense Coby Zwinenberg- de Jong volgde in 2014 de cursus reanimatie via het Rode Kruis: “Ik heb tot 2008 in de zorg gewerkt en waar ik werkte was het verplicht dat je kon reanimeren. Toen ik dus thuis kwam te zitten heb ik mij op na een oproep van het Rode Kruis aangemeld voor de cursus,” vertelt Coby. “Je moet ieder jaar de cursus herhalen om up-to-date te blijven. Tijdens zo’n cursusavond oefen je op een pop de hartmassage en je leert omgaan met een AED. In de praktijk krijg je via je mobiele telefoon een berichtje waar je naartoe moet en waar het dichtstbijzijnde AED-apparaat hangt dat je mee moet nemen. Om de kluis, waarin het apparaat hangt te openen zendt de centrale met het bericht ook een code mee.”
Coby heeft in de praktijk nog niet met een AED gewerkt. “Nee, gelukkig niet. Wel heb ik een keertje hartmassage toegepast op een mevrouw bij de Spar hier in de straat, omdat ik daar toevallig was.” Ze roept zoveel mogelijk mensen op om zich aan te melden voor de cursus, ook jongeren. De cursus duurt één avond en voor die 25 euro hoef je het ook niet te laten. Het is zo belangrijk dat er veel mensen zij die kunnen reanimeren, want voor een slachtoffer telt iedere minuut.”

Op de foto: Van links naar rechts: Coby Zwinenberg, Dick van Goor en Ben Simons met het AED-apparaat bij het huis van de familie Simons aan de Zutphensestraat in Brummen.


 

Artikel delen?