Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Borne Dit doen we Oorlogsrecht

Oorlogsrecht

Kind onder Vuur tentoonstelling

Kind onder Vuur is een tentoonstelling waarin basisschool leerlingen leren hoe het is om op groeien in een oorlogssituatie. In 2016 is deze tentoonstelling van 25 januari tot 30 april in Twente te zien geweest. Klik hier voor een impressie van de tentoonstelling in Borne.  In 2018 zijn we weer in Twente en ook in Borne. Voor meer informatie neem contact op met Marianne Stevelink, mstevelink@rodekruis.nl. Bekijk ons herinneringsboek voor een indruk van de tentoonstelling in heel Twente.

Als kind vluchten
Wat neem je mee als je vlucht? En waar let je op als je buiten speelt en onder de grond mijnen liggen? Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling Kind onder Vuur ervaren kinderen hoe het is om op te groeien in een conflictsituatie. Ze luisteren en kijken naar verhalen van kinderen die tussen het geweld opgroeien en gaan aan de slag met opdrachten waarbij ze in de huid van kinderen in oorlogsgebieden kruipen.

Impact
Na een bezoek aan de tentoonstelling begrijpt een kind beter dat het een groot voorrecht is in Nederland in deze tijd op te groeien, dat kinderen ver weg een heel ander leven hebben, dat sommige kinderen in Nederland uit oorlogsgebieden komen en hoe zwaar hun rugzak is.

Humanitair oorlogsrecht
Ook leggen Rode Kruis vrijwilligers uit dat er grenzen aan oorlog zitten, dat er regels zijn waar alle strijdende partijen zich aan moeten houden en dat het Rode Kruis strijders informeert over deze regels.

Humanitair Oorlogsrecht (HOR) werkgroep

In Twente zijn we n.a.v. de tentoonstelling Kind onder Vuur gestart met een werkgroep HOR. De vrijwilligers van deze werkgroep geven enkele keren per jaar een gastles op scholen in de regio. Lijkt het je leuk hier aan mee te doen? Bekijk dan het functieprofiel en neem contact met ons op.