Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Borne Actueel Nieuws Rode Kruis verzorgt EHBO lessen in AZC Azelo
1 juni 2015 |

Rode Kruis verzorgt EHBO lessen in AZC Azelo

Enige maanden geleden werd het Rode Kruis afdeling Borne benaderd door een drietal asielzoekers uit Azelo met het verzoek vrijwilligerswerk te mogen doen voor het Rode Kruis. Hun motivatie was ingegeven door het feit dat ze iets terug wilden doen voor de Nederlanders én door hun persoonlijke (positieve) ervaringen met het Internationale Rode Kruis. Deze vluchtelingen kwamen uit Syrië en zijn opgevangen door het Rode Kruis/Rode Halve maan in Syrië en/of Libanon alvorens ze naar Nederland vertrokken. Het Rode Kruis helpt ook om hun familieleden op te sporen als het contact door de oorlog verloren is gegaan. Tijdens de open dag van het COA in Azelo op 13 juni zal het Rode Kruis ook aanwezig zijn en aandacht besteden aan de activiteit tracking and tracing.


Op korte termijn bleek inpassing in het huidige vrijwilligerswerk van het Rode Kruis niet mogelijk, vooral door de taal. Maar hun (para)medische achtergrond bracht ons wel op een idee: we kunnen een Engelstalige EHBO cursus voor asielzoekers organiseren, waarmee ze een Europees erkend 1e hulp diploma krijgen en later in het jaar met onze eigen vrijwilligers mee kunnen tijdens evenementen of sportwedstrijden. Iedereen die geïnteresseerd is in Azelo kan meedoen. Er kunnen maximaal 12 cursisten per groep meedoen.


Dit plan hebben we voorgelegd aan het COA en de gemeente en beiden hebben hun (financiële) steun toegezegd. Ook het District Twente van het Rode Kruis draagt financieel bij aan het tot stand komen van deze unieke EHBO cursus.


De cursus start op maandag 8 juni om 8.30 bij het AZC in Azelo. Er hebben zich inmiddels 15 mensen gemeld, dus er zijn 2 groepen gemaakt, voor de maandagochtend en de maandagmiddag. In het najaar gaat het Rode Kruis de cursus nogmaals geven.