Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Borne Actueel Nieuws Opening reizende tentoonstelling Kind onder Vuur
15 januari 2016 |

Opening reizende tentoonstelling Kind onder Vuur

Hoe eng is het om ’s nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het om continu op te moeten passen voor mijnen?

​In de nieuwe tentoonstelling Kind onder Vuur die maandag 25 januari de primeur heeft voor Oost Nederland, in het Kulturhus in Borne, ervaren kinderen hoe het voor hun leeftijdsgenootjes is om op te groeien in heftige omstandigheden.

Kind onder Vuur is een tentoonstelling waar leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas leren hoe het is op te groeien in een oorlogssituatie of ineens vluchteling te zijn. Deze bijzondere tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen het Haagse Humanity House en het Rode Kruis.

Op 25 januari lanceert Annie Schreijer-Pierik om 10.00 uur de expositie samen met juffrouw Karin Morshuis en haar klas, van Het Twickelcollege Borne. Zij zijn de eregasten. Zij mogen de expositie als allereerste bezoeken. Dorothy Oosting van TV Oost zal als ambassadrice van het Rode Kruis Twente met de kinderen in gesprek gaan over hun ervaringen. Burgemeester Rob Welten en wethouder Martin Velten van Borne zullen ook aanwezig zijn, evenals de wethouders  Ilse Duursma en Loes Stokkelaar van Dinkelland.  

Over de kinderen onder vuur

De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten ‘s nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken.

Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat - is te ervaren in de kindertentoonstelling. Doel is om zo scholieren meer begrip bij te brengen voor hun leeftijdsgenootjes ver weg die in oorlog opgroeien en voor de leeftijdsgenootjes dichterbij die uit oorlogen komen.

Over de tentoonstelling
Deze indrukwekkende tentoonstelling toert 12 weken door Twente, van 25 januari tot 29 april en gaat daarna naar Groningen.

Data en locaties in Twente

Van ​Tot ​Plaats ​Locatie
​ma. 25 januari 2016
​vrij. 5 februari 2016
Borne​ ​Kulturhus bibliotheek
​ma. 15 februari 2016
​vrij. 26 februari 2016
​Hengelo ​ROC de Gieterij Hengelo
​ma. 7 maart 2016
vrij. 18 maart 2016​ ​Enschede ​Roessingh
​di. 22 maart 2016
vrij. 1 april 2016​ ​Almelo Bibliotheek
​ma. 4 april 2016
vrij. 15 april 2016​ Dinkelland
​Irene gebouw Prot. Kerk
​ma. 18 april 2016
vrij. 29 april 2016​ Nijverdal​ Rode Kruis gebouw Nijverdal​