Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Bergen op Zoom Nieuws AED-Alert
26 januari 2011 |

AED-Alert

Via het zogenaamde ‘ AED alert ‘ stuurt de meldkamer van de RAV na een 112 melding van een reanimatie niet alleen twee ambulances naar de patiënt maar ook twee soorten sms’jes naar een groep van burgers/vrijwilligers die in de buurt woonachtig of werkzaam zijn. Eén groep vrijwilligers krijgt een tekstbericht om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met de basale reanimatie (BLS, ‘Basic Life Support’). De andere groep krijgt bericht om een nabije AED op te halen en dan direct naar het slachtoffer te gaan.
Vanwege het feit dat een vrijwilliger verhinderd kan zijn, zullen uit beide hulpgroepen meerdere mensen tegelijkertijd een tekstbericht ontvangen.
 
Iedereen met een geldig NRR reanimatiecertificaat en/of AED- bedieningscertificaat kan zich aanmelden / inschrijven. Doet u dat, dan wordt u opgenomen in de database van het alarmeringssysteem.
Na aanmelding ontvangt u een SMS’je van AED-alert met de mededeling:
Burgerhulp: u bent nu geregistreerd als burgerhulpverlener Uw login is………….Het password is……… Vanaf dat moment kunt u worden opgeroepen voor een hulpverlening.
 
Als zich bij u in de omgeving een (mogelijke) “circulatiestilstand” voordoet zal door de Meldkamer Ambulancezorg na het sturen van de ambulances het alarmeringssysteem worden geactiveerd. Als vrijwilliger krijgt u op dat moment een SMS-bericht op uw mobiele telefoon met de instructies eventueel plaats van AED en adres van hulpvrager. U begeeft zich dan zo snel mogelijk naar dat adres om te reanimeren en/of de AED in te zetten.
Het gaat om een vrijwillig systeem en u verleent alléén hulp als u daartoe in staat bent. Mocht u om persoonlijke omstandigheden geen hulp kunnen of willen verlenen dan reageert u niet op de oproep. U bepaalt steeds zelf of u op dat moment in staat bent hulp te bieden. Alleen als uw persoonlijke situatie het op dat moment toelaat probeert u naar beste vermogen levensreddende hulp te verlenen.
 
Omdat hulp bieden in een noodsituatie erg inspannend kan zijn dient u zich alleen op te geven als u gezond bent en u zich zonder klachten fors in kunt spannen.
 
Meer informatie over AED-alert en aanmelden kan via de website: www.aed-alert.nl.