Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Arnhem Actueel Nieuws Een leven lang zorgen
22 februari 2013 |

Een leven lang zorgen

Riek Reijnders is 79 en werkt als vrijwilliger bij afdeling Arnhem van het Rode Kruis. Stoppen wil ze voorlopig niet, maar kieskeurig is ze wel. Ruige xtc-feesten slaat ze liever over.

Rode Kruis pop

Tijdens de oorlog scheurde ze voor haar moeder lakens tot verbanden. Ze was elf toen de bevrijders kwamen. „Ik vertelde hen dat ik later ook mensen wilde helpen. Toen gaven ze me een pop met een uniform van het Rode Kruis. Ik was verkocht.” Riek Reijnders werd ziekenverzorger, maar niet veel later sloot ze zich aan bij het Rode Kruis. „Over drie jaar vier ik mijn vijftigjarig jubileum. Misschien is het dan tijd om mijn uniform aan de wilgen te hangen.”

Zichtbaar

De 79-jarige redt zich nog prima. Ze doet niet onder voor jongere vrijwilligers en weet wat ze wil. „Ik sla die XTC-feesten van tegenwoordig over. Die zijn niet aan mij besteed. Mensen die zichzelf ellende aandoen, die help ik niet. Dan help ik liever kinderen die hun tand door de lip zijn gevallen of hun arm hebben gebroken. Ik sta bijvoorbeeld regelmatig naast een ijsbaan of bij een straatfeest.” Want ook daar is het Rode Kruis tegenwoordig aanwezig. „We worden op steeds meer plekken ingezet. Een hele ontwikkelig, vergeleken met twintig jaar geleden. Maar wel een goede. Nu zijn we echt zichtbaar, net als de politie. Een prettig idee.”​

Bron: De Buzz.nl