Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Arnhem Actueel Nieuws Herdenking evacuatie Arnhem 2016
24 september 2016 |

Herdenking evacuatie Arnhem 2016

​Vandaag werd op het Velperplein de evacuatie van Arnhem herdacht welke op 25 september 1944 plaatsvond. Naast wethouder Martijn Leisink waren ook een aantal andere mensen van de gemeente, het Rode Kruis en een aantal mensen die de evacuatie meegemaakt hebben aanwezig.

24-september-herdenking-evacuatie-arnhem.jpg 

Na een aantal mooie toespraken tussen de wegen op het gras werden er twee kransen gelegd aan het einde van de Apeldoornsestraat. Daarna konden de mensen nog even bijpraten in de Stadsbioscoop Rembrandt.​

Slag om Arnhem en de evacuatie

Eind september 1944 vond de Slag om Arnhem plaats. De geallieerde troepen vochten hard om onze stad te bevrijden. Op zondag 24 september 1944 liet het Rode Kruis door heel Arnhem pamfletten ophangen om de Arnhemse burgers te laten weten dat ze moesten evacueren.

De dag erna vertrokken op een aantal uitzonderingen na alle burgers richting Apeldoorn en Ede. In de meeste gevallen werden mensen opgevangen door het Rode Kruis. Pas na de oorlog konden de meeste mensen weer terug naar huis. Dit duurde echter nog maanden en slechts één procent van de huizen was nog echt bewoonbaar.

Bekijk alle foto's op Facebook​

Artikel delen?