Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Apeldoorn Wat kunt u doen Bijzondere vakanties

Bijzondere vakanties

Op vakantie met het Rode Kruis


Ontspannende week
De vakanties, op het Rode Kruisschip of in één van de drie beschikbare hotels, zijn bedoeld voor mensen die, als gevolg van ziekte of een handicap, niet (meer) zelfstandig op reis kunnen. Ze duren een kleine week, van maandag tot zaterdagochtend. De prijzen variëren van 317 tot 563 euro, afhankelijk van het seizoen, of 596 euro voor het schip. Partners of mantelzorgers kunnen mee voor hetzelfde geld. Bovendien wordt gezorgd voor het vervoer naar en vanaf het vakantieadres. De deelnemers aan gesubsidieerde reizen zijn overigens wel gebonden aan de weken die door het hoofdkwartier in Den Haag aan Apeldoorn zijn toegewezen. 
 
Het schip, de 'beroemde' J. Henry Dunant, voldoet aan de eisen en wensen die gesteld worden aan een deskundige zorgverlening. Het schip vaart 41 weken per jaar door Nederland – van Texel tot Maastricht en soms zelfs Antwerpen – en meert elke week twee keer ergens aan om de deelnemers in staat te stellen met de vrijwilligers een stad, dorp of attractie te bezoeken. De gasten worden ondergebracht in tweepersoons hutten.

De hotels zijn grote villa’s met een omringend landgoed, die door hun eigenaars ooit aan het Rode Kruis zijn geschonken; twee in Rheden – De Valkenberg en De Paardestal – en één in Wezep – IJsselvliedt. Ze zijn ingrijpend verbouwd om ze geschikt te maken voor minder valide gasten. Ook daar staat hen een gevarieerd programma te wachten; bijvoorbeeld uitstapjes naar de Apenheul en de Posbank. Bovendien dragen plaatselijke vrijwilligers en soms ook artiesten een steentje bij.
 
Op de boot is plaats voor 72 gasten; in de hotels kunnen in totaal 86 mensen terecht. Iedereen kan verzekerd zijn van continue aandacht van een staf van artsen, verpleegkundigen en Rode Kruis-vrijwilligers, die hun gasten een fantastische week willen bezorgen. Ook meereizende mantelzorgers, want er bestaat alle begrip voor het feit dat ook zij wel eens toe zijn aan een ontspannend verblijf.
 
Coördinator
Niek Dijsselbloem voelt zich als coördinator van de reizen in zijn element. "Het is een eigen winkeltje. Ik kan zelf m’n tempo bepalen, er is weinig overleg nodig. Na veel leiding en teamwerk in m’n oude baan is dat wel prettig."
 
Wie in Apeldoorn of omgeving belangstelling heeft voor zo’n vakantie komt bij Dijsselbloem terecht. Hij kan vertellen welke prijzen er gelden voor de verschillende accomodaties en wanneer daar plaats is voor gasten uit 'zijn' regio. Tijdens het eerste telefoontje worden daarvoor de belangrijkste gegevens genoteerd. "Meestal kan ik vrij duidelijk aangeven wat er wel of niet mogelijk is; ik weet welke weken op welke locaties aan Apeldoorn zijn toegewezen."
Daarna komt hij persoonlijk langs voor de definitieve inschrijving; een gesprek dat tot 1,5 uur kan duren. "Er moeten, in overleg met de gast, veel lijsten worden ingevuld voor het hoofdkwartier in Den Haag. Er komen vragen aan de orde over de ziekte, de omstandigheden en andere zaken die van belang kunnen zijn. Het scheelt dat ik in mijn werk voor het ziekenhuis veel van die problemen heb leren kennen."
Daarna is het afwachten. Het definitieve besluit wordt op het hoofdkwartier in Den Haag genomen. "Als de reispapieren komen breng ik die naar de gasten en leg ik alles nog eens rustig en goed uit. Dan kan ik ook vertellen hoe het transport naar de vakantiebestemming geregeld is. En na afloop kom ik vragen hoe het geweest is. Ik heb het nog niet anders meegemaakt dan dat de mensen erg tevreden waren. Vaak wil men het volgend jaar weer mee, maar of dat kan is afhankelijk van de mogelijkheden. Er zijn altijd wachtenden die voorrang hebben."
 
Wie belangstelling heeft voor een geheel verzorgde Rode Kruis-vakantiereis kan contact opnemen met;
Rode Kruis Apeldoorn: Tel. 055 - 355 33 40
of met de vakantiecoördinator
Niek Dijsselbloem: Tel. 055 - 355 77 42