Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Apeldoorn Dit doen we Reddingshondengroep

Reddingshondengroep

Reddingshondenbrigade van het Rode Kruis afdeling Apeldoorn 

De reddingshondenbrigade Aloysa uit Klarenbeek en de afdeling Apeldoorn van het Rode Kruis werken samen. Deze samenwerking tussen de hulpverleners van het Rode Kruis en de hulpverleners op vier poten, geleid door Karin Ooms, is uniek voor de Rode Kruis organisatie in Nederland. 

Wat doet de reddingshonden brigade ?

De reddingshondenbrigade bestaat uit een groep vrijwilligers die zich, met behulp van goed opgeleide en op menselijke geur getrainde speurhonden, inzet om te zoeken naar vermisten. De reddingshonden zijn opgeleid om te kunnen zoeken in puin / gebouwen en in het "veld" (heide, bos, duinen, etc.). Bovendien zijn de honden getraind om te zoeken op het water. Zeker in Nederland is het  zoeken naar slachtoffers in het water erg belangrijk. De honden zijn geleerd te zoeken onder alle omstandigheden en afleidingen. Zij hebben veel ervaring met zowel levende als dode slachtoffers. De inzetbare honden zijn officieel gecertificeerd.
De groep Aloysa heeft al veel ervaring met zoekacties opgedaan. Verschillende honden hebben zowel in Nederland als in het  buitenland gezocht, en.. met succes !! 

Voor wie zijn zij er ?

Iedereen kan een beroep op de groep doen. Vaak gaat het initiatief uit van de politie of brandweer. Maar ook familie van de vermiste, vrienden, werkgevers of bijvoorbeeld een verpleeginstelling. Ook de overheid kan in geval van rampen een beroep op de brigade doen. Tijdens de laatste rampen zoals de aardbevingen in Turkije en de  aanslagen  op 11 september 2001 in New York is er een groep van het reddingshonden team van een Duitse afdeling van het Rode Kruis uitgezonden. 

Hoe werkt het ?

Als er om een zoekactie is gevraagd wordt de situatie gezamenlijk besproken, worden de mogelijkheden bekeken en bepaald waar en wanneer er wordt gezocht. Zeker als er nog een reƫle kans is om iemand levend te vinden, dan wordt de zoekactie direct gestart. De vrijwilligers van Aloysa zijn 24 uur per dag oproepbaar. Ook al is er al door bijvoorbeeld "mensen" zonder resultaat gezocht. De honden van Aloysa hebben al meer dan eens bewezen dat zij beter zoeken! In het algemeen geldt: hoe eerder zoeken hoe beter, ook voor de nabestaanden. Ook nadat het slachtoffer al maanden zoek is, is de vindkans nog erg groot.

De naam "Aloysa"

De betekenis van Aloysa is de "ervarene", de "wijze". Die ervaring is in de reddingshondengroep in ruime mate aanwezig. De beste speurhond van de groep heet dan ook Aloysa

Contact

Voor meer informatie kunt u bellen met Karin Ooms, telefoonnr. 055-5064787
Bij een hulpaanvraag kunt u de groep 24 uur per dag bereiken onder nr. 06-21516151.