Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Apeldoorn Actueel Nieuws Op vakantie met het Rode Kruis
28 juli 2012 |

Op vakantie met het Rode Kruis

"Niet zo lang geleden was er een mevrouw die dolgelukkig terugkeerde van een vakantieweek van het Rode Kruis. Ze had het zò geweldig naar haar zin gehad! Dàt maakte in één keer alle inspanningen goed die ik had moeten ondernemen om 'haar' plaats bezet te krijgen."
Dat vertelt Niek Dijsselbloem, vakantiecoördinator van het Rode Kruis van de afdelingen Apeldoorn. Voor de afdelingen Brummen, Eerbeek/Hall/Loenen en
Voorst is hij de contactpersoon naar het hoofdkantoor in Den Haag. Hij zorgt ervoor dat ruim dertig mannen en vrouwen uit ‘zijn‘ gebied, voor wie een zelfstandige vakantie praktisch onmogelijk is, er toch een kleine week op uit kunnen, op het Rode Kruisschip of naar één van de drie beschikbare hotels. Het is een inspannende bezigheid, want de vakanties worden ingedeeld naar medische indicatie en zorgvraag en het aanbod is groter dan de vraag.
“De vakantieplaats voor die mevrouw was door het hoofdkantoor van het Rode Kruis aan Apeldoorn toegewezen, maar er ging veel mee mis. De patiënt die oorspronkelijk zou gaan moest afhaken; het is een kwetsbare groep. Plaatsvervangers konden niet of het kwam niet uit; zelfs overleed een gegadigde. Uiteindelijk was die mevrouw aan de beurt. Als dan later blijkt dat je iemand zó blij hebt gemaakt, dan wéét je waar je het voor doet.”
Niek Dijsselbloem (67) was hoofd van de civiele dienst van de Apeldoornse ziekenhuizen; een soort 'spin in het web' die te maken had met onder meer voeding, portiers, schoonmaak, inkoop, magazijn, linnen, directie en diensthoofden. Aan het eind van zijn loopbaan had hij niet veel zin om nieuwe verantwoordelijkheden op zich te nemen. "Maar in september 2004 vertelde een vriend dat het Rode Kruis Apeldoorn zonder vakantiecoördinator zat. Hij vroeg of ik belangstelling had voor dat project. Toen bleek dat met de Kerst nog enkele mensen, ondanks hun handicap, een weekje lekker met vakantie konden gaan, besloot ik erin te stappen. Het was pionieren; ik moest me inwerken met behulp van enkele ordners. Maar het lukte. Sindsdien help ik ruim 30 mensen per jaar aan vakanties in een aangepaste accommodatie met goede zorg."