Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Samen in Amsterdam Verhalen van vrijwilligers Hulpverleners hard aan het werk
21 oktober 2011 |

Hulpverleners hard aan het werk

Naam:        Melle Koch
Leeftijd:     35 jaar
Beroep:     Chemicus/Sectie Hoofd Research - 
                    Alternatieve Brandstoffen
Project:      Dam tot Dam loop (EHBO)
Sinds:         2001
Uren p/m:   20

 

“Terwijl je weet dat de hulpverleners hard aan het werk zijn om iemand te reanimeren, probeer je vooruit te denken.”

Dam tot Damloop

 

Zondag 18 september leidde ik als  Operationeel Hoofd de Eerste Hulp tijdens de Dam tot Damloop – een loopevenement met meer dan 40.000 deelnemers. De groei van het evenement is natuurlijk prachtig voor de deelnemers en organisatoren, maar het vraagt ook een steeds grotere voorbereiding en inzet van het Rode Kruis. Zo staan om de paar kilometer onze vrijwilligers langs de route met een verbandtas en AED, onze bussen rijden achter de laatste lopers ‘voor het geval dat’ en de verbindingsdienst van het Rode Kruis zet vrijwilligers in om te zorgen dat iedere hulpverlener kan communiceren met de centrale meldkamer.
 
Mijn dienst begon al vroeg (rond zeven uur) met een briefing over de laatste stand van zaken. Het weer werd besproken aangezien er veel regen en kou werd verwacht. Er heerste een gezonde spanning op onze meldkamer. Langzaam meldden de posten zich, de eerste lopers gingen over het parcours. Het bleek al snel dat in de zware regen er behoorlijk wat uitvallers zouden ontstaan.
 
Melle Koch (EHBO).jpgVanuit de meldkamer keken we mee met de live televisiebeelden die werden geprojecteerd op een groot scherm. Er waren tientallen kleine letsels die goed werden afgehandeld op onze posten. Opeens kwam er een melding binnen van één van onze posten in Zaandam: er was een loper in elkaar gezakt en de reanimatie was gestart. Op zo’n moment geven we een algemeen signaal “radiostilte” uit en staken alle niet spoedoproepen hun berichten verkeer. Het eerste wat ik wilde weten, was de exacte locatie zodat we snel de ambulances ter plaatse konden krijgen. Ook stuurden we meteen extra hulpverleners die kant op als back-up voor onze vrijwilligers.
 
Terwijl je weet dat de hulpverleners hard aan het werk zijn om iemand te reanimeren, probeer je vooruit te denken: opvang en nazorg regelen, afstemmen met de organisatie, de GHOR, etc. Op zulke momenten werken alle mensen als een geoliede machine. We kregen bericht dat de AED, die door de hulpverleners was aangesloten, schokken heeft toegediend. Inmiddels arriveerden ook de ambulances die de zorg overnamen. Nadat dit incident goed was afgerond, richtte ik me weer op de volgende serie meldingen. Het bleef nog een aantal uren hard werken, maar uiteindelijk hebben we met een ploeg van 120 vrijwilligers dit hardloopevenement weer doen slagen!