Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Samen in Amsterdam Verhalen van vrijwilligers Samen koken, samen de stad in, samen plezier
13 augustus 2012 |

Samen koken, samen de stad in, samen plezier

michel de vries.jpg
 
Naam: Michel de Vries
Leeftijd: 33 jaar
Projecten: Samen in Amsterdam, Eerste hulp
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Mijn contact met mevrouw Koopman-Neuhaus is bijzonder goed. Ik noem haar vaak mijn Rode Kruis-oma".“Weet jij misschien hoe een combimagnetron werkt?” vraagt de oudere dame aan de jongeman naast haar. “Ja”, liegt hij optimistisch, waarmee de basis is gelegd voor hun perfecte match. Mevrouw Koopman-Neuhaus (86) en vrijwilliger Michel de Vries (33) zijn aan elkaar gekoppeld door het Rode Kruis.
Michel de Vries: ‘Fantastisch om te doen, zowel voor haar als voor mij!’

SAMEN KOKEN, SAMEN DE STAD IN, SAMEN PLEZIER

Michel de Vries vertelt: “Zo’n tien jaar geleden verhuisde ik naar Amsterdam. Reden was een nieuwe baan, maar het voelde ook als een nieuwe stap op het persoonlijke vlak. In de stad kende ik bijna niemand. Ik moest dus echt vanuit het niets beginnen met het opbouwen van mijn sociale netwerk. Gelukkig heb ik een vlotte babbel, dat scheelt een hoop. Toen na een aantal jaren mijn nieuwe vrienden en collega’s zich begonnen te settelen, benauwde mij het idee dat ik als vrijgezel achter de geraniums zou belanden. ‘Niks voor mij’, dacht ik toen en ging actief op zoek naar nieuwe activiteiten. Zo kwam ik uit bij het vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis.

Twee aan tafel
“Tijdens een intakegesprek op het kantoor van afdeling Amsterdam werd mij gevraagd of ik samen met een team vrijwilligers een vakantieweek wilde organiseren voor kansarme kinderen. Ik heb daar geen seconde over getwijfeld. Deze zomer doe ik het alweer voor de vierde keer. De kick die je voelt als je kinderen een glimlach of een schaterlach bezorgt is onbeschrijflijk. Net als de tranen die er altijd weer zijn als de week voorbij is. Op een gegeven moment bedacht ik me dat er naast dit vrijwilligerswerk nog wel ruimte was voor iets anders. Ik heb me toen aangemeld voor een kennismakingsavond tussen vrijwilligers en alleenstaande ouderen in een bejaardenhuis in stadsdeel Zuidoost. Daar ontmoette ik mevrouw Koopman-Neuhaus en op een bepaalde manier was het tussen ons liefde op het eerste gezicht. Binnen het project ‘Twee aan tafel’ ben ik haar maandelijks gaan opzoeken om samen te koken en te eten. Hoe haar magnetron werkt, daar ben ik dus wel achter inmiddels!”

Samen in Amsterdam
‘Twee aan tafel’ is overgegaan in het project ‘Samen in Amsterdam’. Hiermee probeert de Amsterdamse afdeling van het Rode Kruis eenzaamheid in de stad aan te pakken en te voorkomen. Vrijwilligers worden hiervoor door een ‘matchmaker’ voorgesteld aan stadsgenoten die hebben aangegeven zich eenzaam te voelen. Het Rode Kruis stimuleert vrijwilligers en deelnemers er samen op uit te trekken, maar ook om samen op zoek te gaan naar mogelijkheden om het sociale netwerk van de deelnemers te vergroten.
Michel: “Mijn contact met mevrouw Koopman-Neuhaus is bijzonder goed. Ik noem haar vaak mijn Rode Kruis-oma. Eigenlijk heb ik haar niet leren kennen omdat ze eenzaam is, maar je zou kunnen zeggen dat ‘Samen in Amsterdam’ ook gaat over het voorkomen van eenzaamheid. Daarbij komt dat zij nooit alleen de stad in zou kunnen gaan, maar samen met mij lukt dat wel. Laatst bijvoorbeeld zijn we naar het Rijksmuseum geweest. Zij in de rolstoel en ik duwde haar voort. Zulk soort uitstapjes zijn fantastisch om met elkaar te maken, zowel voor haar als voor mij. Als het aan mij ligt zetten we onze band nog jaren voort.”
 
Door Daan Bartels