Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Samen in Amsterdam Verhalen van vrijwilligers Ik wilde iets geven en daarom werd ik maatje
30 november 2012 |

Ik wilde iets geven en daarom werd ik maatje

​Veel Amsterdammers ervaren eenzaamheid. Eén op de elf, zo blijkt uit onderzoek. En daarbij gaat het lang niet altijd om ouderen. Ook jongeren kunnen in een sociaal isolement raken, bijvoorbeeld als gevolg van een fysieke beperking. Binnen het project Samen in Amsterdam koppelt het Rode Kruis vrijwilligers aan Amsterdammers die zich eenzaam voelen. Parel Feddema (1986) is één van de vrijwilligers.

 

Naam: Parel Feddema 
Leeftijd: 26
Project: Samen in Amsterdam

'Parel Feddema spreekt elke twee weken af met een Amsterdammer die eenzaam is'

 
Parel Feddema: “Ik kende het Rode Kruis eigenlijk al jaren door alle nieuwsberichten over rampenbestrijding en noodhulp in oorlogsgebieden. Maar ik wist nooit dat de organisatie ook in Amsterdam heel actief is. Daar kwam ik pas achter toen ik via internet op zoek ging naar vrijwilligerswerk. Ik werkte een jaartje fulltime voordat ik aan mijn masteropleiding zou beginnen en vond dat ik er nog wel iets bij kon doen. Ik wilde iets geven, iets goeds doen. Via Google kwam ik bij het Rode Kruis terecht en daar heb ik mij aangemeld als maatje voor Samen in Amsterdam.”

Voor cultuurfreaks en koffieleuten

Samen in Amsterdam van het Rode Kruis biedt Amsterdammers die behoefte hebben aan meer sociaal contact een maatje. Dat is een vrijwilliger die gedurende een jaar eens per twee weken langskomt en samen met de deelnemer leuke activiteiten onderneemt. Een markt bezoeken, naar een museum gaan, een wandeling maken of gewoon gezellig een kop koffie drinken. De vrijwilliger biedt een luisterend oor en helpt de deelnemer waar mogelijk bij het versterken van zijn of haar sociale netwerk. Het Rode Kruis besteedt veel aandacht aan het bewerkstelligen van een zo goed mogelijke ‘match’. Vrijwillige matchmakers brengen deelnemers en vrijwilligers met elkaar in contact op basis van overeenkomstige interesses.
 
Parel: “Mijn maatje heet Marjolein en is een echte Amsterdamse. Ze is een paar jaar ouder dan ik; zo midden dertig. Als gevolg van een herseninfarct is zij gedeeltelijk verlamd geraakt, waardoor ze nu minder mobiel is. En als je in zo’n situatie zit, dan is het gewoon lastiger om vriendschappen aan te gaan en te
Foto_Parel2-10x6cm.jpgonderhouden.
Bij onze eerste ontmoeting kwam Marjolein nog een beetje stug over, maar naderhand viel dat erg mee. We bleken veel interesses te delen. We houden bijvoorbeeld allebei erg veel van film kijken. De matchmaker van het Rode Kruis heeft ons juist daarom aan elkaar voorgesteld. We zijn in de afgelopen maanden al een paar keer samen naar de bioscoop en een keer naar een balletvoorstelling geweest. Andere keren spreken we af in een café of gewoon bij Marjolein thuis en luister ik naar haar verhalen. Ik geef dan feedback en ben daarin niet echt het type dat mensen naar de mond praat. Ik heb de indruk dat Marjolein mij mag en merk dat ze ook dingen van me aanneemt.”

Zelfredzaamheid

Het project Samen in Amsterdam is gericht op het bieden van vriendschappelijk contact, maar ook op het bevorderen van de zelfredzaamheid. In het kader daarvan worden vrijwilligers getraind in het stimuleren van de deelnemers tot het opnieuw aangaan van contacten. Parel: “Het is mooi te merken dat je als maatje echt iets voor iemand kunt betekenen. Tot voor kort kwam Marjolein eigenlijk alleen maar de deur uit voor doktersbezoek en haar afspraken bij de fysiotherapeut, maar de laatste tijd krijg ik de indruk dat ze vaker iets onderneemt. Alsof onze afspraakjes in de stad haar hebben laten inzien, dat ze er best zelf op uit kan gaan. Laatst is ze met een georganiseerde groepsreis naar Engeland geweest en ze heeft zich nu zelfs aangemeld bij een sportschool.”
 
Binnen het maatjesproject van het Rode Kruis worden koppelingen tot stand gebracht voor een jaar, waarna deze nog eens met een jaar kunnen worden verlengd. Parel: “Ik ben erg positief over het project en wil zeker doorgaan. Afspreken met mijn maatje kan soms best vermoeiend zijn, omdat ik de hele avond geconcentreerd moet luisteren en meer energie geef, dan dat ik op dat moment terugkrijg. Maar toch voel ik mij uiteindelijk wel voldaan. Het geeft een goed gevoel te merken dat onze ontmoetingen Marjolein iets positiefs opleveren. Ik wilde iets geven en dat is precies wat ik nu doe!”
 
Parel is een echte cultuurfreak! Maar wat voor maatje ben jij eigenlijk? Doe nu de test op watvoormaatjebenjij.nl.

Door Daan Bartels