Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Samen in Amsterdam Verhalen van vrijwilligers Iemand helpen en er zelf van leren
16 november 2012 |

Iemand helpen en er zelf van leren

​Maatjesprojecten zijn er in vele soorten en maten. Je kunt buddy worden bij een zieke of gehandicapte, een vriendendienst bewijzen aan dak- en thuislozen of je inzetten voor mensen die eenzaam zijn. Samen in Amsterdam is het maatjesproject van het Rode Kruis, waarin vrijwilligers gekoppeld worden aan stadsgenoten die zich eenzaam voelen. Vrijwilliger Maria spreekt een keer per twee weken af met deelnemer Corine. Zij blijken een prima match te zijn.

Naam: Maria Tamburri 
Leeftijd: 50
Project: Samen in Amsterdam

'Vrijwilliger Maria Tamburri enthousiast over maatjesproject'

 

 “Ik vind het erg fijn om in Amsterdam te wonen en ik wil daarom ook een bijdrage leveren aan de stad”, begint de van oorsprong Italiaanse Maria Tamburri (50). “Op internet ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk en koos voor het maatjesproject Samen in Amsterdam. Ik werd uitgenodigd op het kantoor van het Rode Kruis Amsterdam voor een kennismakingsgesprek. De medewerker nam uitgebreid de tijd om te vertellen over wat de organisatie allemaal doet en ik leerde veel over verschillende vormen van eenzaamheid.”

Rode Kruis

Het Rode Kruis is voornamelijk bekend door noodhulpactiviteiten in het buitenland. Bij natuurrampen en conflicten zet de organisatie zich in voor iedereen die hulp nodig heeft; onpartijdig, neutraal en op vrijwillige basis. Minder bekend zijn de activiteiten op het gebied van sociale hulp, die ook in Amsterdam plaatsvinden. Het maatjesproject is hier een goed voorbeeld van. Ruim 150 vrijwilligers bezoeken tweewekelijks deelnemers die eenzaamheid ervaren. Vrijwilligers en deelnemers gaan samen op pad: ze spreken af op een terras, gaan samen naar het tuincentrum of maken een fiets- of wandeltocht. De vrijwilligers brengen gezelligheid, bieden een luisterend oor en proberen daarnaast de deelnemers te helpen bij het opnieuw opbouwen van een sociaal netwerk.

 

Maria: “Het Rode Kruis liet mij kennismaken met Corine. Ze is twee jaar ouder dan ik en heeft chronische rugpijn. Een operatie heeft dit niet verholpen, alleen maar verergerd. Als gevolg daarvan kan ze minder aan, dan dat zij zou willen. Na twee uur inspanning moet ze naar huis om te rusten. Afspreken met vrienden is daardoor moeilijker geworden. Ik vind het jammer dat Corine denkt dat zij mensen tot last is, terwijl haar vrienden dat misschien helemaal niet zo ervaren. Daarom stimuleer ik haar in contact te blijven met haar vrienden. Zelf spreek ik twee keer per maand met Corine af. We houden allebei van fotografie. Ik ben een keer samen met haar naar het Amsterdamse bos gegaan om de Japanse tuin te fotograferen en binnenkort gaan we naar haar vader toe om een portret van hem te maken. Andere keren spreken we gewoon thuis af voor een kop koffie en om te kletsen.”

Leren van je maatje

“Het is mij opgevallen dat mensen die eenzaam zijn vaak ook te maken krijgen met onzekerheid. En voor Corine geldt dat ze een gevoelige vrouw is, die erg alert is op hoe contacten verlopen. Zo merkte ze op dat ik bij een begroeting wel met mijn wangen de hare raak, maar geen echte kussen geef. Mijzelf was dat nooit opgevallen, misschien omdat ik als Italiaanse niet ben grootgebracht met de Nederlandse gewoonte van drie kussen bij iedere begroeting. Onbewust maakte ik hierdoor de indruk afstand te houden, terwijl dat helemaal niet mijn bedoeling is. Ik ben er blij mee dat Corine zoiets met mij deelt. Zo lijkt onze match binnen het maatjesproject al behoorlijk veel op een echte vriendschap: we doen leuke dingen met elkaar, we leren elkaar steeds beter kennen en ik word mijzelf bewust van hoe ik ben in contact met anderen!”

Maatjestest

Het Rode Kruis maakt er veel werk van goede matches te maken tussen deelnemers en vrijwilligers. Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat voor een type iemand is. Heb jij interesse om maatje te worden van een Amsterdammer die zich eenzaam voelt, doe dan de online test op watvoormaatjebenjij.nl.

 

Door Daan Bartels