Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Samen in Amsterdam Verhalen van vrijwilligers Geweldige manier om mensen te helpen
3 februari 2012 |

Geweldige manier om mensen te helpen

Teun Timmermans (EHBO).JPG

Naam:           Teun Timmermans
Leeftijd:        30 jaar
Beroep:        Adviseur Water bij het   ingenieursbureau Amsterdam
Project:        Evenementenhulp (EHBO)
Sinds:           2007
Uren p/m:     circa 16 uur“Het grappige is dat het type evenement niet altijd iets zegt over het aantal en het soort slachtoffers.”

 

In 2007 ben ik begonnen bij het Rode Kruis als evenementenhulpverlener. Dit leek mij een goede manier om mijn EHBO-kennis op peil te houden en daadwerkelijk toe te passen. Daarnaast vind ik het een geweldige manier om mensen te helpen.

Ik geniet ervan om mensen die tijdens een evenement in de problemen komen, weer op weg te helpen. De verwondingen van slachtoffers die bij ons op de EHBO-post komen, zijn heel verschillend. Zo heb ik tijdens Koninginnedag een groep meisjes met pepperspray in hun ogen op de post gehad, waren er vele alcoholintoxicaties (oftewel: héél dronken mensen) en heb ik vele snijwonden behandeld. Tijdens marathons heb ik te maken met onderkoelingen, oververhitting, verstuikte enkels, bijensteken en allergische reacties.

 Het grappige is dat het type evenement niet altijd iets zegt over het aantal en het soort slachtoffers. Bij concerten met ‘agressieve’ hardrockmuziek is het soms heel rustig terwijl de dodenherdenking van 2010 me bij blijft als één met vele onverwachte slachtoffers. Het is fijn om bij elk evenement te merken dat de slachtoffers je erg dankbaar zijn dat je ze geholpen hebt.

 “Verder is het voordeel van de evenementenhulp dat je bij veel leuke evenementen op plaatsen mag komen waar je als gewone bezoeker niet kunt komen.”

De inzetten doen we met teams van (minimaal) twee tot tachtig EHBO-ers. Het samenwerken zorgt er voor dat je er bij rustige evenementen een gezellige dag van kunt maken en bij de behandeling van een slachtoffer met iemand kunt overleggen. Wanneer we als EHBO-ers een slachtoffer niet kunnen behandelen (bijvoorbeeld vanwege de ernst van de verwonding of als we onzeker zijn over de aard van de verwonding) dan maken wij gebruik van de diensten van de ambulance.

Verder is het voordeel van de evenementenhulp dat je bij veel leuke evenementen op plaatsen mag komen waar je als gewone bezoeker niet kunt komen. Zo heb ik bij één van de laatste concerten van Amy Winehouse ongeveer naast het podium gestaan – wachtend op slachtoffers en ondertussen genietend van de muziek. Al met al vind ik de evenementenhulpverlening bij het Rode Kruis een afwisselende hobby waarbij ik niet alleen mensen kan helpen, maar ook nog mijn eigen EHBO-kennis op peil kan houden!