Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Samen in Amsterdam Verhalen van vrijwilligers De Goede Voornemens Show
1 juni 2012 |

De Goede Voornemens Show

 
Naam:    Art-Jan de Vries
Leeftijd:  35 jaar
Beroep:  Theatermaker/acteur
Project:  Vrijwilliger voor
                  gezinskampen     
 
 
 

“Acteur zet De Goede Voornemens Show op voor het Rode Kruis Amsterdam.”


Ik ben Art-Jan de Vries en ben in 2007 in Amsterdam afgestudeerd aan de mime-opleiding van de theaterschool. Ik heb vier solo-programma’s gedaan en sta nu met de Goede Voornemens Show, die ik heb opgezet om vrijwilligers voor het Rode Kruis te werven, voor het eerst met iemand anders op het toneel.
 
Wat ik leuk vind in mijn werk is om mensen te verbinden. Vanaf mijn podium probeer ik de wereld gezelliger en een beetje beter te maken. Bijvoorbeeld door het publiek te laten speed-daten of door de mensen in de zaal ansichtkaarten met een lieve boodschap naar elkaar te laten sturen. Waar het mij om gaat is dat je door elkaar gezien wordt en respect voor elkaar kunt hebben. Ik verbaas me er altijd over dat iedereen datzelfde verlangen heeft. Iedereen vindt het fijn als iemand ‘hallo’ tegen je zegt op straat. Iedereen wil zijn tas even op het terras kunnen laten staan en naar de wc kunnen gaan, maar niemand lijkt een eerste stap te zetten om zulke gebaren voor elkaar gemakkelijk te maken. Toch zijn dit de kleine dingen die het leven van alledag fijner maken. Ook knaagde al langer een gevoel aan mij: ‘ik kan wel mensen met elkaar willen verbinden, maar wat doe ik verder eigenlijk voor de wereld?’. Toen las ik in een huis-aan-huisblad een verhaal over een vrijwilliger van het Rode Kruis die twee keer per maand met een eenzame Amsterdammer op pad ging. Ik ging me meer in eenzaamheid verdiepen en het verbaasde me dat er zó veel  eenzaamheid gevoeld wordt. Eén op de twee Amsterdammers is wel eens eenzaam en één op de elf Amsterdammers is zeer eenzaam. Dat heeft niets te maken met oud of zielig zijn. Ook jonge mensen kunnen eenzaam zijn, de sociale media spelen daar een grote rol in.

Deze cijfers vond ik zo opvallend dat ik besloot met het Rode Kruis te gaan praten. Zij vertelden me dat ze dit jaar 250 nieuwe vrijwilligers wilden vinden. Ik dacht: ‘250, dat is voor mij twee avonden spelen en dan heb je ze’. Zo kwam ik op het idee de Goede Voornemens Show te gaan maken. Het is een grappige en ludieke theatershow, waarbij je drie dingen kunt winnen: een waardeloze cheque, een diner voor twee personen waarbij je zelf gaat koken omdat blijkt dat samen eten gelukkiger maakt. En als laatste kun je een maatje winnen.
 

“Het gaat natuurlijk om het maatje: het is de bedoeling daarmee zoveel mogelijk mensen in het publiek over te halen zich na de show als vrijwilliger op te geven”


Ik heb met de Goede Voornemens Show tien dagen in Bellevue gestaan en drie dagen in Rotterdam. In de show speelt Lottie de Bruijn mijn vrijwilliger en ben ik het maatje, Tonje Langeveld is de regisseur. Wat ik heel bijzonder vond was dat er elke avond vrijwilligers waren van het Rode Kruis om nieuwe vrijwilligers in te schrijven. Eén jongen had zijn maatje meegenomen, een oudere dame, die hij een beetje als zijn oma zag. Zij had zich mooi opgemaakt en ze genoot van haar avondje uit. Hij voelde zich ook heel goed bij haar, je zag aan hem dat hij ook veel had aan het contact met haar, dat was heel leuk om te zien. Wat ook geweldig was, was dat zeker 90 procent van het publiek na afloop informatie opvroeg over het Rode Kruis of zich al direct aanmeldde.

Nu werken we aan een vervolg op deze show voor De Parade. In december wil ik met De Grote Resultaten Show komen, het is de bedoeling dat alle vrijwilligers dan met hun maatje naar de show komen. Ik wil graag een avondje uit creëren, maar ook iets maatschappelijks doen. Daarom ben ik blij dat ik deze uitvoeringen samen met het Rode Kruis kan doen.


Voor meer informatie: www.Art-JandeVries.nl
Geïnterviewd door Miranda Megens, vrijwillig redacteur Rode Kruis.