Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws 'Wist je dat?': Koningshuis en het Rode Kruis
21 april 2016 |

'Wist je dat?': Koningshuis en het Rode Kruis

Het Koninklijk Huis is al sinds de oprichting van het Rode Kruis betrokken bij de organisatie. In 1867 werd het Koninklijk Besluit tot oprichting van de Vereniging het Nederlandse Rode Kruis getekend. Maar het Koningshuis is op meerdere manieren verbonden met het Rode Kruis. Op welke wijze dragen onze vorsten dan hun steentje bij? Dat lees je hieronder.​

overhandiging-boek-prinses-margriet-inge-brakman.jpg 

Wist je dat … het Koningshuis de oprichting van het Rode Kruis mogelijk maakte?​

Koning Willem III, voorvader van onze huidige Koning Willem-Alexander der Nederlanden, tekende het Koninklijk Besluit dat het Rode Kruis in leven riep op 19 juli 1867. Officieel heette het Rode Kruis toen nog 'Eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog' (Koninklijk Besluit, no 60 – artikel 1). Deze naam werd in 1895 de naam veranderd in Vereniging het Nederlandse Rode Kruis. Koning Willem III tekende amper twee weken na de oprichting van het Rode Kruis een ander Koninklijk Besluit. Hierdoor werd Henri Dunant als erelid bestempeld. ​

Wist je dat … twee voorzitters van het Rode Kruis vorsten waren?

​Prins Hendrik, echtgenoot van Wilhelmina, wordt door zijn inzet tijdens en na een ramp in 1907 zeer gerespecteerd. Mede door deze inzet wordt hij in 1909 aangesteld als voorzitter van het Rode Kruis. Deze rol vervult hij met inzet en toewijding. Overigens overlijdt hij in 1934 nadat hij een hartaanval heeft gehad op het kantoor van het Rode Kruis in Den Haag.

Prinses Juliana volgt haar vaders voetstappen en neemt de positie als voorzitter van het Rode Kruis over na zijn overlijden. Zij zal als voorzitter blijven fungeren totdat ze tot Koningin der Nederlanden wordt benoemd in 1948 en met veel enthousiasme het Rode Kruis helpen. Als zij als voorzitter aftreedt, wordt ze zogenoemde beschermvrouwe van de organisatie tot haar dood in 2004. Prinses Juliana wordt op paleis Noordeinde in Den Haag opgebaard en honderden Rode Kruisvrijwilligers zijn actief in het paleis zelf en op de dag van de uitvaart.

Wist je dat … Prinses Margriet sinds 1966 vrijwilliger is die volop in actie komt voor het Rode Kruis?

Prinses Margriet, dochter van prinses Juliana, is al sinds haar studententijd actief betrokken bij het Rode Kruis. Ze wordt onder andere opgeleid bij het Rode Kruis en loopt ook nog stage. In 1984 wordt haar een Kruis van Verdienste aangeboden, de hoogste onderscheiding voor mensen die zich op een bijzondere wijze inzetten. In 1987 wordt ze, na zeker 21 jaar inzet, benoemd tot vicevoorzitter van het Rode Kruis. Prinses Margriet bezoekt als vicevoorzitter ramp- en oorlogsgebieden. Daarna zal ze zich nog bezighouden met klimaatverandering en de oprichting van het klimaatcentrum. In 2011 kan ze zich ook erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis noemen.

Wist je dat … het Prinses Margriet Fonds door het Rode Kruis in het leven is geroepen?

Het Prinses Margriet Fonds wil graag mensen helpen voorbereiden in gebieden waar (natuur)rampen veel voorkomen. Het Rode Kruis bood dit Fonds Prinses Margriet aan in 2011. Donaties zorgen ervoor dat het Prinses Margriet Fonds bedragen kan uitkeren zodat behoeftige mensen hun normale leven kunnen voortzetten nadat een ramp zich voordoet.

​Wist je dat ... Prinses Margriet in 2016 50 jaar vrijwilliger is bij het Rode Kruis?​

Prinses Margriet viert dit jaar haar 50-jarige jubileum! Haar zoon, Prins Pieter-Christiaan, is nu vicevoorzitter van het Rode Kruis. De appel valt in deze familie niet ver van de boom. 


Artikel delen?