Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Wist je dat? .. Koningsdag-editie
5 april 2017 |

Wist je dat? .. Koningsdag-editie

​​Toevallig vieren zowel Koning Willem Alexander en het Rode Kruis tegelijkertijd een groot jubileum vieren in 2017. En hoe vier je zo’n jubileumjaar het beste? Met veel, heel veel activiteiten natuurlijk!​

foto willem alexander.jpg

Zo bedacht de koning om het dit jaar eens helemaal anders aan te pakken. Via de Facebookpagina​ van het Koninklijk Huis werden in februari alle mensen, geboren op 27 april uit het koninkrijk der Nederlanden, uitgenodigd om het jubileumjaar samen te vieren en zich aan te melden. Dus of je nu 20, 55, of zelfs 80 wordt, iedereen die in 2017 een jubileumjaar viert werd uitgenodigd. Met zijn hippe oproep wist hij het publiek zeker te bereiken. Meer dan 10.000 mensen hebben zich massaal aangemeld en hiervan zijn er inmiddels via een loting 150 geselecteerd. Zij zijn de gelukkige 150 die samen met de koning hun “kroonjaar” mogen vieren met een heus diner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Dus wie weet ken/ben jij wel de gelukkige!

Bovendien wordt het Koninklijk Paleis vanaf vrijdagavond 28 april opengesteld voor publiek voor maar liefst 50 uur. Gedurende het weekend zal er een speciale programmering zijn die de afgelopen 50 jaren in het Koninkrijk der Nederlanden zal belichten.

Wisten jullie trouwens al dat de koninklijke familie al vanaf 1870 betrokken is bij het Rode Kruis?

Bovendien hebben we nog wat meer te vieren! De week na Koningsdag staat Nederland namelijk weer op zijn kop met Bevrijdingsdag! Ook het Rode Kruis viert onze vrijheid groots en wel met een samenwerking met Het Vrije Westen, het bevrijdingsfestival in Amsterdam.

Naast de verjaardag van de koning zullen ook de festivals weer terugkeren! Muziek en festivals zijn weer op komst nu het voorjaar is. Ook de silent disco is niet onbekend. Het Rode Kruis wil een silent disco organiseren, maar wel eentje met een bijzondere draai. Het idee is dat de bezoekers door de koptelefoon muziek horen uit verschillende conflictgebieden, denk bijvoorbeeld aan Somalië of Syrië.

Naast de muziek zal de luisteraar ook het persoonlijke verhaal van iemand horen die heeft moeten vluchten uit het land waar de muziek vandaan komt. Een land waar een festival niet voor de hand ligt en mogelijk is. De bezoekers kunnen informatie krijgen over hoe het Rode Kruis in deze conflictgebieden helpt en hoe zij ook zelf een steentje kunnen bijdragen.​​

Artikel delen?