Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Het Rode Kruis en voedselhulp
19 mei 2016 |

Het Rode Kruis en voedselhulp

In Nederland leeft een groot aantal mensen voor wie voedsel niet altijd zomaar toegankelijk is. Zij​ kunnen klant worden bij de Voedselbank, zodat ze toch het broodnodige binnen krijgen. In dit artikel lees je hoe het Rode Kruis hierbij betrokken is en hoe jij zelf in actie kunt komen.​

Armoede en voeding

Er leven 2,5 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat zij altijd maar kunnen eten wat zij willen. Geldgebrek maakt gezond eten een aanzienlijk grotere uitdaging, terwijl het met een volle portemonnee vaak al niet makkelijk is om de juiste keuzes te maken tijdens het boodschappen doen.​​

Noodhulp in Nederland

Het Rode Kruis zet zich in voor de kwetsbare groepen in onze samenleving. Zij, die niet in staat zijn om dagelijks een warme maaltijd te verzorgen voor zichzelf en diens gezinsleden, kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Het Rode Kruis bekommert zich om deze mensen. Als onderdeel van het thema Noodhulp is er aandacht voor honger in Nederland. Er is voedselhulp nodig aan hen die zelf niet de middelen hebben om dit te verzorgen. Vrijwilligers van het Rode Kruis worden daarom opgeroepen om de Voedselbank te steunen. Dit is hard nodig, de vraag naar voedselbanken is momenteel groter dan het aanbod dat zij ter beschikking hebben.

Zo ontvangt de Voedselbank vaak veel pasta en rijst, maar komt er weinig vlees, vis of verse groenten en fruit binnen. Hieraan is een groot tekort, waardoor er weinig variatie is in de voedselpakketten. Lees hier meer over de ervaringen van cliënten van de Voedselbank.

Samenwerking tussen de Voedselbank en het Rode Kruis

Je zult je misschien afvragen, doet het Rode Kruis zelf dan helemaal niks om deze kwetsbare doelgroep van voedsel te voorzien? Dat zit dus als volgt: in het geval van een noodsituatie kijkt het Rode Kruis altijd eerst of een andere partij niet beter in staat is om hulp te leveren. In dit geval is dat de Voedselbank. Een samenwerking levert meer op, dan twee losstaande partijen die onafhankelijk van elkaar met dezelfde doelstelling bezig zijn. Dat zou dubbelwerk betekenen en dat is zonde van de energie van de vrijwilligers. Daarnaast springt het Rode Kruis nu vooral bij, omdat de nood hoog is. Zodra de situatie in Nederland weer stabiel is, trekt het Rode Kruis zich terug en laat ​ze alles weer volledig over aan de Voedselbank zelf.

Hoe kun jij bijdragen?

Het is hard nodig dat er mensen in actie komen, om het voedseltekort bij deze kwetsbare groep aan te pakken. En jij kunt daarbij helpen! 

Hieronder een aantal actiepunten:

  • De Voedselbank is volledig afhankelijk van donaties. Heb jij nog voedsel over? Lees hier hoe je voedsel kunt doneren, en welke richtlijnen hiervoor zijn opgesteld.
  • Ook kun je klanten van de Voedselbank blij maken met andere goederen. Donaties in de vorm van wasmiddel, tandpasta en shampoo​ zijn bijvoorbeeld ​van harte welkom. Lees snel verder hoe je deze goederen kunt doneren.
  • Ook financiële steun is ontzettend van belang. Denk alleen al aan de hele logistieke rompslomp die komt kijken bij de organisatie van de Voedselbank. Gelddonaties zijn dus erg welkom! Hier lees je hoe jij financieel kunt bijdragen.
  • Kom jij liever zelf in actie? Dat kan! Lees hier hoe je je kunt aanmelden als vrijwilliger.

Artikel delen?