Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Van stagiair naar werknemer
19 september 2015 |

Van stagiair naar werknemer

Maak kennis met Sia Driessen. Sia is 27 jaar en momenteel projectleider Eerste Hulp bij het Rode Kruis. Ze begon tijdens haar studie Communicatiewetenschap een stage bij het Rode Kruis. Lees mee over haar ervaringen bij het Rode Kruis en ontdek waarom een eventuele stage of vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis zeer aan te raden is!

​Hoe ben je bij het Rode Kruis terecht gekomen?

Tijdens mijn master aan de VU hielp ik mee met projecten bij Enactus, maar op een gegeven moment wilde ik graag een eigen project opstarten. Ik herinnerde mij dat mijn moeder vroeger EHBO had gehad, maar voor haar was Nederlands een lastige taal omdat ze is opgegroeid in Hongkong. Ik heb toen het Rode Kruis gemaild om te kijken of er EHBO-cursussen in andere talen werden aangeboden. Ik mocht toen een pilot-project starten met tweetalige voorlichters. Dit project kwam niet helemaal van de grond, maar er zijn nu wel een aantal woordenlijsten in verschillende talen die eventueel gebruikt kunnen worden bij EHBO. Daarnaast is er nu een project EHBO op maat, waarmee we EHBO ook voor kwetsbaren toegankelijk kunnen maken.

 

Hoe is jouw loopbaan bij het Rode Kruis verder verlopen?

Tijdens mijn afstudeerscriptie heb ik een stage gelopen bij het Rode Kruis. Hier had ik allemaal verschillende communicatietaken. Na een half jaar was ik afgestudeerd en ging ik reizen. Eenmaal terug heb ik gesolliciteerd op een andere functie, namelijk projectleider Eerste Hulp. Deze functie sluit erg aan bij mijn pilot project in het begin, omdat ik nog steeds bezig ben met eerste hulp en hoe ik dit zo toegankelijk mogelijk kan maken voor iedereen. Ik doe dit nu 3,5 jaar.

 

Tijdens jouw stage had je verschillende communicatietaken, wat heb je zoal gedaan?

Ik heb een wedstrijd georganiseerd genaamd 'Tafeltje delen', in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid. Twee chef koks gingen met elkaar de strijd aan in de Westergasfabriek en moesten de lekkerste maaltijd zien te maken met de ingrediënten uit een voedselpakket. De echte voedselpakket ontvangers mochten deze gerechten beoordelen.Ik heb dit event gepromoot via social media en een promotie-actie in de stad opgezet.

Daarnaast heb ik Rode Kruis vrijwilligers geïnterviewd en ingezonden stukken geredigeerd. Ik had veel verschillende taken en heb in dat half jaar veel werkervaring op kunnen doen! Ik heb toen kennelijk een goede indruk gemaakt, want ik werk hier nog steeds. Ik beveel dan ook iedereen aan om een stage te lopen of vrijwilligerswerk te gaan doen. Daar heb je later iets aan.

 

Welke studies zijn vooral geschikt voor stage of werk bij het Rode Kruis?

Alle studies. Je zou in eerste instantie misschien denken dat werken bij het Rode Kruis voornamelijk interessant is voor geneeskunde studenten, maar dit is niet het geval. Als je kijkt naar mijn project, zie je dat het met name gaat om het overbrengen van een bepaalde boodschap aan mensen. Hier heb je dus een hele andere achtergrond voor nodig. Daarnaast werkt hier bijvoorbeeld iemand die een studie Politicologie heeft afgerond. Je kan hier werkelijk met alles terecht.

 

Zie je een verschil tussen werken in de non-profit sector en bijvoorbeeld een commercieel bedrijf?

Jazeker. Ik had eerder een stage gelopen voor een commercieel bedrijf en het doel was ook om zoveel mogelijk klanten binnen te halen. Dat gaf me een beetje een dubbel gevoel. Dat is bij het Rode Kruis namelijk niet het geval. Wat ik bij het Rode Kruis heel erg zie is dat iedereen er zin in heeft en energie heeft om te werken. Het maakt niet uit hoe lang je blijft zitten, of je overwerkt, je weet waarvoor je het doet. Wat ik me nog kan herinneren van het commerciële bedrijf waar ik stage heb gelopen, is dat de mensen aankomen, nog even rustig koffie pakken, langzaamaan de dag starten en zodra het tijd is ze meteen naar huis gaan. Er miste een stukje gedrevenheid, iets wat bij het Rode Kruis een constante factor is.

 

Wat heeft je doen besloten om te blijven bij het Rode Kruis?

Het is heel fijn werken hier en ik wilde graag het project waar ik mee begonnen was, uitbreiden en doorzetten. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen in Nederland te leren EHBO te kunnen uitoefenen. Daarnaast is zoals ik al zei de sfeer heel goed, iedereen werkt vanuit zijn eigen motivatie en er is dus weinig druk van bovenaf.

 

Hoe zie je jouw verdere loopbaan voor je?

Ik denk sowieso bij een non-profit organisatie, omdat dat heel goed bevalt. Er is geen druk van bovenaf en die druk heb je hier ook niet nodig omdat je bij het Rode Kruis werkt vanuit je eigen motivatie. Ik hoor wel eens van andere mensen dat ze met tegenzin naar hun werk gaan en dat kan ik me dus echt niet voorstellen. Ik ga elke dag met plezier naar het Rode Kruis.

 

Zou je andere jongeren een stage of vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis aanraden? Zo ja, waarom?

Ja, vooral omdat je, net als in mijn geval, een paar maanden de tijd hebt om een goede indruk achter te laten. Bij een sollicitatiegesprek heb je hooguit 45 minuten om het beste van jezelf te laten zien. Daarnaast haal je uit een stage of vrijwilligerswerk de winst van werkervaring opdoen, heb je de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden, en bouw je aan je CV!