Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Tracing: vluchtelingen op zoek naar hun familie
22 februari 2016 |

Tracing: vluchtelingen op zoek naar hun familie

​​​Stel, je hebt een gelukkige jeugd gehad, woonde met je voltallige familie samen in een klein dorpje en bent pas vertrokken uit je ouderlijk huis om te gaan studeren in een grote stad. Plots raken verschillende bevolkingsgroepen in je thuisland verwikkeld in een bloedige burgeroorlog. In alle chaos wordt de hele familie in een klap uit elkaar gerukt. Sommigen, waaronder jij, weten te vluchten; anderen blijven helaas achter. Er is geen contact mogelijk en je weet dus totaal niet waar je dierbaren zich bevinden of of​ het überhaupt goed met ze gaat. Wat nu?​


Het opsporen van familieleden

In dit soort situaties kan het Nederlandse Rode Kruis, samen met andere Nationale Rode Kruis of Rode Halve Maan verenigingen, en het Internationale Comité Rode Kruis, hulp bieden aan gevluchte slachtoffers uit ramp- en conflictgebieden en andere migranten. Het Rode Kruis vindt het belangrijk om hen te helpen met het inlichten over, het opsporen van of het weer in contact brengen met familieleden die zij op de een of andere manier zijn kwijtgeraakt. Dit kan dus zijn door een oorlog, (natuur)ramp, migratie of andere humanitaire noodsituatie. Ook zorgt het Rode Kruis ervoor dat als post, telefoon en e-mail in dergelijke situaties niet functioneren, zij met hun familieleden kunnen blijven communiceren door middel van berichten die door het Rode Kruis worden bezorgd. Op die manier probeert het Rode Kruis een steentje bij te dragen aan dit probleem dat wereldwijd jaarlijks vele mensen zal overkomen.

Het tracing team

De 20, geheel uit vrijwilligers bestaande tracing teams in Nederland, met ieder hun eigen werkgebied, houden zich met dit werk bezig. Zij doen niet het eigenlijke zoekwerk, maar zijn wel het eerste contact en aanspreekpunt voor de hulpvragers.

Het tracing team in Amsterdam komt een keer per week tijdens een spreekuur samen en probeert het vaak langdurige proces in werking te zetten door een gesprek te voeren met de hulpvragers om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Samen met hen bekijken zij ook of een verzoek voldoet aan de criteria en vullen de benodigde formulieren in. Zij onderhouden verder het contact met de hulpvrager. 

​De verzoeken worden opgestuurd naar de afdeling Opsporing en Ondersteuning van het Rode Kruis in Den Haag, waar beroepskrachten bekijken of aan alle vereisten is voldaan. Zij sturen uiteindelijk een goedgekeurd verzoek door naar het Rode Kruis, De Rode Halve Maan of het Internationale Comité Rode Kruis in het land waar gezocht moet worden. Die gaan op zoek. Het resultaat van het zoeken, positief of negatief, wordt weer via de tracing teams aan de hulpvragers meegedeeld. Soms, als iemand die hier woont gezocht wordt door familie elders, neemt het tracing team contact op met de gezochte.

​Het Rode Kruis doet dit werk onpartijdig, neutraal, onafhankelijk, vertrouwelijk en zonder kosten in rekening te brengen. Vaak lukt het opsporen van familieleden helaas niet, maar er zijn natuurlijk ook zeker momenten dat families wel herenigd kunnen worden mede door de inzet van het tracing team. Mocht je meer willen weten over het tracing werk, ga dan naar www.rodekruis.nl/opsporing.


Zelf opsporen?

Een tracing team, dat onder leiding staat van een coördinator, bestaat meestal uit ongeveer vijf personen. In het district Amsterdam-Amstelland zijn ze nog op zoek naar een tracing-vrijwilliger.

Met je inzet kun je veel voor anderen betekenen en natuurlijk zelf veel voldoening krijgen bovendien. Zie voor meer informatie www.rodekruis.nl/afdeling/amsterdam​.

 ​

​​

Artikel delen?