Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Solliciteren doe je zo!
19 september 2015 |

Solliciteren doe je zo!

​​​Yes! Je hebt gesolliciteerd op een vette stageplek, bijbaan of vrijwilligerswerk, en je mag op gesprek komen. Maar wat nu? Hoe bereid je je voor en wat kun je wel en niet maken tijdens dit gesprek? Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.Een goede voorbereiding is het halve werk...​

 • Probeer alles te weten te komen over het bedrijf waar je solliciteert. Zo kom je tijdens het gesprek niet voor verrassingen te staan en vermijd je ongemakkelijke momenten.

 • Hoe goed ken je jezelf? Probeer eens een analyse te maken van jouw sterke en zwakke punten. Dit kan best lastig zijn, schroom dan ook niet om het aan mensen te vragen die jou goed kennen. Op deze manier weet je wat jij voor het bedrijf kan betekenen en wat voor jou de uitdagingen zullen zijn.

 • Bedenk alvast relevante vragen die je tijdens het gesprek kan stellen. Je hoeft dan niet tijdens het gesprek nog na te denken over de dingen die je wilt weten. Bedenk uiteraard ook vragen die zij kunnen gaan stellen zodat je deze goed kan beantwoorden.

 • Zoek de kleding die je wil dragen op tijd uit. Je wil niet op de dag van het gesprek nog stressen over je kledingkeuze. Mocht je twijfelen over de dresscode binnen het bedrijf, onthoud dan dat het altijd beter is om te netjes gekleed te komen, dan je underdressed te voelen.

 • Uit onderzoek is gebleken dat het helpt om voor een presentatie of een belangrijk gesprek een minuut lang in een krachtige houding te gaan staan. Bijvoorbeeld met je armen in de lucht en gebalde vuisten. Mocht je de mogelijkheid hebben om dit nog snel voor het gesprek te kunnen doen, ergens waar niemand je kan zien, probeer het vooral uit. Baat het niet, schaadt het niet. • Tot zover de voorbereiding. Eenmaal bij het gesprek aangekomen, waar let je dan op?

 • Kom vroeg! Beter tien minuten te vroeg, dan één minuut te laat. Dit geeft een goede indruk en daarnaast heb jij even de tijd om je op te frissen en te wennen aan de omgeving in het bedrijf.

 • Je eerste indruk zegt alles. De eerste twee minuten van het gesprek zijn allesbepalend. Denk aan je houding, je glimlach, je handdruk, en maak oogcontact!

 • Ondanks je goede voorbereiding zullen er vragen voorbij komen die je niet had verwacht. Probeer hier de tijd voor te nemen. Je kan letterlijk zeggen dat je hier even over na moet denken. Wat je ook kan doen is vragen om de vraag te herformuleren. Zo win je tijd.

 • Stel de vragen die je voorbereid hebt. Probeer ook door te vragen. Dit is voor jou handig omdat je meer te weten komt over de functie, maar je laat vooral een geïnteresseerde indruk achter. Het kan lastig zijn om door te vragen en daarom is het heel belangrijk om aandachtig naar de antwoorden te luisteren.

 • Geef nieuwe informatie. Probeer meer te vertellen dan alleen het verhaal in je sollicitatiebrief en CV. Deze hebben ze immers al gelezen. Vertel bijvoorbeeld wat je zoal geleerd hebt bij je opleiding of vorige functies.

 • Tot slot is het belangrijk om te weten welke vragen je beter niét kan stellen tijdens het gesprek. Dit zijn in de eerste plaats vragen die gaan over de duur van je proeftijd of bijvoorbeeld over je salaris. Daarnaast kun je beter geen vragen stellen over het bedrijf die je in feite al had kunnen weten. Dit komt erg slordig over.


 • Kortom, bereid je voor, gooi je armen in de lucht en dat sollicitatiegesprek is een makkie. Heel veel succes!