Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Samen tegen eenzaamheid
19 augustus 2015 |

Samen tegen eenzaamheid

​​​​Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 11 Amsterdammers, jong en oud, is sterk eenzaam en heeft behoefte aan meer sociaal contact. 

Mensen kunnen door persoonlijke omstandigheden, ouderdom, een chronische ziekte of een lichamelijke beperking hun sociale netwerk kwijtraken. Eenzaamheid blijft vaak in stand omdat mensen er niet graag over praten en niet graag toegeven dat ze eenzaam zijn. En dat terwijl eenzaamheid grote gevolgen kan hebben voor je welzijn. Het kan bijvoorbeeld leiden tot moeite hebben met slapen, overmatig alcoholgebruik, somberheid of een permanent verhoogd stressniveau. Ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of ademhalingsproblemen kunnen een gevolg zijn. ​

Samen in Amsterdam

Om eenzaamheid tegen te gaan heeft het Rode Kruis Amsterdam het maatjesproject Samen in Amsterdam opgezet. Hierbij worden vrijwilligers gekoppeld aan een deelnemer die behoefte heeft aan meer contact, om af en toe iets leuks te ondernemen. Door de deelnemer te stimuleren om nieuwe contacten op te doen of bestaande contacten te versterken bouwt de deelnemer tegelijkertijd aan zijn sociale netwerk. Op die manier kan hij of zij na verloop van tijd weer zelf verder en bijvoorbeeld op iemand terugvallen wanneer dat nodig is. Wil jij ook maatje worden? Meld je dan aan!

Week tegen de Eenzaamheid

Ook landelijk is er aandacht voor eenzaamheid. Elk jaar wordt bijvoorbeeld de Week tegen de Eenzaamheid georganiseerd. Tijdens deze week worden er door honderden organisaties in Nederland, waaronder het Rode Kruis, activiteiten georganiseerd waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dit jaar is de week van de eenzaamheid van 24 september tot en met 3 oktober. Het thema is Kom erbij en verbind. Meer informatie over wat er te doen is in deze week en hoe je je kan inzetten vind je hier. ​​

De Langste Eettafel van Nederland

Een leuk evenement tijdens de Week van de Eenzaamheid is de Langste Eettafel van Nederland. Dit houdt in dat door heel Nederland etentjes worden gehouden tijdens deze week. Door alle etentjes aan te melden op deze website en te verbinden, wordt online De Langste Eettafel van Nederland gevormd.

Samen eten is een gemakkelijke en leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten of elkaar beter te leren kennen. In 2014 was dit al een succes, toen telde De Langste Eettafel van Nederland bijna 9 kilometer, wat staat voor 18.000 mensen!

Ook het Rode Kruis Amsterdam organiseert een Langste Eettafel op maandag 28 september voor maar liefst 100 personen. Dit zijn onder meer deelnemers en vrijwilligers van Samen in Amsterdam, maar ook maatjes van andere projecten in de stad zullen aanschuiven. Samen zullen zij gaan genieten van een diner verzorgd door het Okura Hotel, dus het belooft een bijzondere avond te worden! 

​Je kunt zelf ook meedoen aan de Langste Eettafel van Nederland. Zo kun je een etentje organiseren waarbij iedereen mag aanschuiven, maar een besloten etentje mag natuurlijk ook! Hoe je een etentje organiseert vind je hier.


 

Meer informatie vind je op de www.samentegeneenzaamheid.nl.