Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Zet een project op in 10 stappen!
19 september 2015 |

Zet een project op in 10 stappen!

​Geïnteresseerd in het opzetten van een project, bijvoorbeeld bij het Rode Kruis of bij een andere instantie? Volg de onderstaande stappen om je project tot een succes te maken!

  1. Het begint met een goed idee, bijvoorbeeld voor een evenement, actie of activiteit. 
  2. Bekijk je idee kritisch. Is het echt een goed idee? Kun je het verbeteren? Als je dat gedaan hebt kun je door naar de volgende stap.
  3. Zoek de juiste mensen en/of instanties erbij voor feedback en ervaringen. Het Rode Kruis biedt veel mogelijkheden. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, vaak zijn er al goede werkwijzen die je kan overnemen.
  4. Ga met iedereen overleggen en werk je idee verder uit. Denk echt alles goed stap voor stap uit en wees niet slordig. Maak bijvoorbeeld een realistische planning en begroting, en prik​ een datum en locatie. 
  5. De uitvoering is natuurlijk het allerbelangrijkst. Hou je aan je planning en wijk niet teveel af van de begroting.
  6. Bind instanties met invloed aan je, die je kunnen helpen met het uitvoeren en promoten van je project. Denk bijvoorbeeld aan sponsoring. Maak daarbij gebruik van je netwerk... je kent meer nuttige mensen dan je denkt!
  7. Zet social media in om je project te promoten! Het zijn goedkope en efficiënte manieren om je project onder de aandacht te brengen.
  8. Is jouw project bijvoorbeeld een evenement is, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent om alles in goede banen te leiden. Bedenk van tevoren wat er fout zou kunnen gaan op het evenement zodat je niet voor verrassingen komt te staan.Het kan handig zijn om van tevoren een draaiboek klaar te hebben liggen voor het geval er iets fout gaat.
  9. Na afloop kun je je project evalueren. Hoe verliep het project? Wat ging er goed en wat zijn verbeterpunten voor de toekomst? Was het voor herhaling vatbaar en wat zou je de volgende keer anders doen? Zo kun je je project(en) in de toekomst succesvoller maken.
  10. Bedenk je dat dingen soms niet helemaal gaan zoals je verwacht. Dit is niet erg, laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen en wees flexibel. Veel succes met je project!​