Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Hoe overleef ik een festival?
29 juni 2016 |

Hoe overleef ik een festival?

​We kunnen weer opgelucht ademhalen. De zomervakantie staat voor de deur! Het heerlijke zonnetje heeft zich tot nu toe niet al te vaak laten zien, maar gelukkig hebben we wel de spirit om volop van de zomer van 2016 te genieten. Er zal hopelijk voor velen genoeg aanleiding zijn om de ontelbare hoeveelheid festivals die Amsterdam rijk is, te bezoeken. We besteden deze maand aandacht aan 'veilig feesten' en de activiteiten van het Rode Kruis op een aantal festivals. Lees hieronder meer!

Rode Kruis Week

Dit jaar is de campagne 'Hoe overleef ik een festival?' gestart als onderdeel van de Rode Kruis Week. Deze week staat in het teken van Nederlandse hulpverlening en liep dit jaar van 19 tot 25 juni. In heel Nederland werd er gecollecteerd om geld op te halen. Het was toepasselijk om de campagne te lanceren tijdens het festivalseizoen, omdat uit onderzoek blijkt dat steeds vaker letsel wordt opgelopen tijdens festivals (denk bijvoorbeeld aan drugsvergiftiging door het gebruik van XTC of GHB). Het doel van de campagne is dan ook om mensen erop te wijzen zich beter voor te bereiden als ze festivals bezoeken.

 

Verstandig op pad gaan

Het Rode Kruis moedigt mensen aan verstandig op pad te gaan. Onszelf goed informeren is een goede eerste stap. Op www.hoeoverleefikeenfestival.nl kun je meer ontdekken over jezelf als festivalganger en wat eventueel aandachtspunten zijn. Ook kan hier​ de EHBO-app gedownload worden die extra tips voor festivalgangers toelicht. Kleine verwondingen kunnen daarmee worden verholpen. Hieronder zullen ook nog aanwijzingen staan voor festivalbezoeken. Tenslotte kunnen EHBO-vrijwilligers van het Rode Kruis ook aangesproken worden op veel verschillende festivals.

 

Tips

We hopen natuurlijk bij elk festival op goed weer! In het geval van zomerse temperaturen is het handig om:

 • Voldoende water te drinken. Zorg dat je een fles water bij je hebt of regelmatig water koopt bij de bar. Zo voorkom je uitdroging. Je krijgt van cafeïne- en alcoholhoudende draken sowieso meer dorst. Drink met mate of wissel glazen alcohol af met glazen water.
 •  Jezelf te beschermen tegen de zon. Neem vooral zonnebrandcrème, een zonnebril en een petje of hoed mee. Ook is het dragen van lichte kleding handig. Denk er ook aan om de juiste beschermingsfactor mee te nemen! Heftig verbranden telt als een eerstegraads brandwond.
 • ​De zon te vermijden tussen 12.00u en 16.00u. De zon is dan het felst. Smeer je regelmatig in en probeer de schaduw op te zoeken en zware inspanning te vermijden. Door temperaturen boven de 25 graden kunnen vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Voorkom dat!
 • ​ Je oren te beschermen tegen harde muziek. Neem oordopjes mee.
 • ​ Het weerbericht te bekijken en je kleding aan te passen op de voorspellingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het gaat regenen. Het is dan belangrijk jezelf warm te houden. Ook is een regenjas of –poncho fijn. Zoek een warmere plek op of koop een warme drank of iets warms te eten. Als je echt pech hebt, krijg je te maken met bliksem. Sta je in een open veld? Ga dan gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar. Zo wordt het risico dat je geraakt wordt minder en beperk je de schade wanneer bliksem dichtbij inslaat.
 • Goede schoenen te dragen. Je moet natuurlijk heel de dag lopen en blaren zijn een van de meest voorkomende verwondingen.
 • Eventueel een EHBO-kit mee te nemen. Ook al klinkt dit je misschien raar in de oren… Het kan goed van pas komen. Je kan er bijvoorbeeld in stoppen: pleisters, huidverband voor blaren, pijnstillers, muggenstiften, diarree-remmers/ORS, een tekentang en hooikoortspillen!
 • Elkaar goed in de gaten te houden. Zo kan je iemand te hulp schieten als het dreigt mis te gaan. Waarschuw de eerstehulppost als je denkt dat iemand hulp nodig heeft.

 

Wat kan je doen als…?

 • Iemand blaren heeft? Prik ze liever niet open (alleen als ze hinderlijk zijn). De kans op overbelasting wordt groter, omdat een blaar ervoor zorgt dat je anders loopt. Laat de blaar zo snel mogelijk behandelen bij een EHBO-post.
 • Iemand verbrand is door de zon? Ga uit de zon, koel de verbrande huid met natte doeken of after-sun. Veel pijn? Neem een pijnstiller (van maximaal 500 mcg​). Eventuele blaren laten zitten! Ga naar de huisarts na het festival als de huid gezwollen blijft, bij (uitgebreide) (brand)blaren of bij koude rillingen, koorts, braken, misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen
 • Iemand flauwte voelt? Laat het slachtoffer plat op de grond liggen en zorg voor frisse lucht. Maak strakke kleding los. Laat het slachtoffer 10 minuten bijkomen en liggen of bel direct 112 als het slachtoffer langer dan 2 minuten bewusteloos is.
 • Iemand een zonnesteek heeft? Haal het slachtoffer uit de zon en breng hem/haar naar een koele omgeving. Het helpt om te rusten en koude (sport)drank te drinken. Iemand met zonnesteek is vaak te herkennen aan bleekheid, overmatig zweten, braakneigingen, duizeligheid en hoofdpijn. Bel direct 112 als de toestand niet lijkt te verbeteren na maatregelen.
 • Iemand een overdosis alcohol of drugs heeft genomen? Waarschijnlijk is het slachtoffer bewusteloos en heeft hij/haar ademhalingsmoeilijkheden. Ook kan je een overdosis herkennen aan zeer grote of kleine pupillen, een vreemde huidskleur, buikkrampen, stuipen of misselijkheid. Bel direct 112 en zoek zo snel mogelijk een eerstehulppost. De hulpverleners kunnen meer advies geven. Laat het slachtoffer nooit braken en geef niks te drinken, tenzij dat door een professionele hulpverlener uitdrukkelijk wordt gezegd. 


Waar levert het Rode Kruis EHBO en medische zorg?

In het artikel "Hoe ga ik de vakantieverveling tegen?" (zie hier) staan een aantal evenementen op een rij waarvoor het Rode Kruis de eerste hulp verzorgt.

 

Vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk eerste hulp te verlenen op festivals? Of een andere vrijwilligersfunctie te vervullen? Het Rode Kruis is altijd op zoek naar vrijwilligers! Hier is een overzicht van alle vacatures. Misschien zit er iets leuks bij!

Artikel delen?