Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Hoe overleef ik... het festivalseizoen?!
17 juli 2015 |

Hoe overleef ik... het festivalseizoen?!

​​​​​Het festivalseizoen is in volle gang en ook de EHBO'ers van het Rode Kruis zijn er weer op veel evenementen bij. Om jou een ritje naar de EHBO-post te besparen hebben we tien ongevallen op een rijtje gezet die je kunnen overkomen op een festival. Zo kun je goed voorbereid gaan feesten!

 

1. Oververhitting

Let goed op jezelf als je staat los te gaan in een warme festivaltent of buiten in de volle zon. Je kunt namelijk oververhit raken. Drink genoeg water en zoek af en toe de schaduw op. Een oververhitting wordt ook wel hitte-uitputting genoemd.

Lees hier wat je kunt doen om hitte-uitputting tegen te gaan.  


 

2. Onderkoeling

Helaas kan het niet altijd lekker weer zijn op festivals. Zorg daarom dat je warme kleding of regenkleding bij je hebt voor het geval dat het de hele dag gaat regenen of het kouder is dan je verwacht.

Lees hier wat je kunt doen om onderkoeling tegen te gaan.  


 

3. Flauwte

Flauwte is een veelvoorkomend verschijnsel onder festivalbezoekers. Bepaalde omstandigheden zoals weinig slaap, lang staan, alcohol, partydrugs, heftige emoties, hitte en drukte vergroten de kans op flauwte. Let hier dus op als je naar een festival gaat. 

Meer informatie over wat je moet doen bij flauwte vind je hier​


 

4. Blaren

Blaren zijn een veelgeziene klacht op de EHBO. Blaren worden vaak veroorzaakt door wrijving, vocht en warmte. Je kunt ze voorkomen door goed passende schoenen te dragen.

Hoe je blaren behandelt vind je hier.


 

5. Kneuzingen

Op een festival ben je vaak de hele dag aan het lopen of dansen en een ongelukje zit in een klein hoekje. Daardoor je risico loopt op kneuzingen. Of je belandt in een vechtpartij waardoor je je bezeerd. 

Mogelijk een kneuzing? Bekijk hier wat je kunt doen. 


 

6. Hersenschudding

Als gevolg van een val- of vechtpartij kun je klappen op je hoofd krijgen, of je kunt per ongeluk je hoofd stoten. Dit kan leiden tot een hersenschudding.

Als je het vermoeden hebt dat jij of een vriend(in) een hersenschudding heeft, kun je deze stappen ondernemen.


 

7. Epilepsie

Slaapgebrek, drugsgebruik en felle lampen kunnen allemaal triggers zijn voor epilepsie. Het kan daarom gebeuren dat iemand op een festival voor de eerste keer in zijn leven een epileptische aanval krijgt.

Als je ziet dat iemand een epileptische aanval krijgt kun je deze stappen ondernemen.


 

8. Hyperventilatie

Drukte op festivals maar ook middelengebruik kan ertoe leiden dat je je paniekerig voelt. Dit kan leiden tot hyperventilatie.

Lees hier wat je moet doen bij hyperventilatie. 


 

9. Allergische reactie

Op een festival in de buitenlucht kun je in aanraking komen met planten, insecten of voedsel waarvoor je allergisch blijkt te zijn. Onbehandeld kan dit gevaarlijk zijn.

Klik hier voor een overzicht van wat je moet doen bij een allergische reactie.


 

10. Overdosis drugs

Gelukkig komt het maar zelden voor dat mensen op de EHBO komen met een overdosis drugs. Als je besluit drugs te gebruiken, doe dit dan met mate en zorg dat je jezelf goed hebt geïnformeerd. Hieronder lees je hoe je een overdosis herkent. 

Heb je het vermoeden dat iemand een overdosis heeft genomen, onderneem dan deze stappen. ​


 

Mocht je toch gewond raken tijdens een festival, kom dan naar de dichtsbijzijnde EHBO-post. Onze EHBO'ers staan voor je klaar om je te helpen.


 

Zelf EHBO'er worden?!​

Het Rode Kruis is op zoek naar vrijwillige hulpverleners. Vind je het leuk om in actie te komen namens het Rode Kruis? Dan zijn we op zoek naar jou! Je krijgt van ons je opleidingen aangeboden en daarnaast zijn er allerlei manieren om door te stromen naar andere functies. Kijk op www.rodekruis.nl/hulpverleners voor meer informatie en de vacatures.​