Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Een hapje eten: smullen!
23 mei 2016 |

Een hapje eten: smullen!

​​In het kader van het maatjesproject onderzochten we deze maand waar in Amsterdam je lekker gezond en voor een redelijke prijs kan eten. Ook heeft foodblogger Mixed Veggies een smakelijk recept voor het Rode Kruis samengesteld. Lees gauw verder!

Het maatjesproject 'Samen in Amsterdam'

Het project Samen in Amsterdam maakt het mogelijk dat minder zelfredzame, vaak eenzame, mensen in contact kunnen komen met vrijwilligers. Die vrijwilligers kunnen gezellige dingen gaan ondernemen waardoor de deelnemers van de zwakkere groep meer in contact komt met de buitenwereld. Vaak is deze groep mensen in een isolement geraakt door bijvoorbeeld het verlies van een partner, een chronische ziekte, mindere mobiliteit door een lichamelijke beperking of algemene persoonlijke omstandigheden. Als vrijwilliger kun je een van die Amsterdammers helpen (geschat wordt dat 1 op de 11 mensen in Amsterdam zich extreem eenzaam voelt) een groter sociaal netwerk op te bouwen. Een maatje wordt een jaar aan een deelnemer van het project gekoppeld en kan dan ongeveer twee keer per maand wat gaan doen om de deelnemer meer op eigen benen te laten staan. Je stimuleert naast het samen ondernemen van activiteiten ook dat de deelnemer zich wat actiever gaat opstellen. Hier kan gedacht worden aan dingen doen in hun eigen omgeving, de band versterken met mensen die ze al kennen en ook het zoeken van nieuwe contacten. Door een sterker sociaal netwerk wordt de zelfredzaamheid verhoogd en heeft de deelnemer weer wat meer zelfstandigheid ontwikkeld na afloop van het project. ​

Gezond koken

Als maatje kun je natuurlijk ontzettend veel verschillende dingen ondernemen met de deelnemer. Maar het thema van deze nieuwsbrief is natuurlijk (gezond) eten! Daarom heeft foodblogger Mixed Veggies (ook op Instagram te vinden) een gezond, heerlijk en makkelijk recept samengesteld die je het hele jaar door kan eten! De meeste ingrediënten zijn makkelijk te bewaren in de voorraadkast.

 

Pasta met tomatensaus, spinazie en room                                 4 personen

Ingrediënten:

 • ​1 medium ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 flinke hand kastanjechampignons, gesneden
 • 2 400g blikken gepelde tomaten
 • 1 cup cherrytomaten, gehalveerd
 • 6 in water gewelde zongedroogde tomaten, gehakt
 • 350 g pasta
 • 300 g spinazie
 • 200 ml (haver)room
 • 1 tl gedroogde chilivlokken
 • Zout en zwarte peper
 • optioneel: 1 el olijfolie of vervangen door water of groentebouillon​

Instructies:

1. Verhit de olijfolie (of water/bouillon) in een grote pan op middelgroot vuur. Voeg ui toe en bak tot glazig. Voeg knoflook toe en bak ca. 1 minuut. Voeg de champignons toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de champignons 5 minuten.

2. Breng ondertussen een grote pan met water en een snufje zout aan de kook. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af.

3. Voeg de gehakte zongedroogde tomaten toe aan de pan met champignons en bak 2 minuten. Voeg de cherrytomaatjes toe en breng op smaak met zout en peper. Bak het geheel 2 minuten.

4. Voeg de gepelde tomaten toe aan de sauspan en hak de tomaten tijdens het roeren een beetje fijn. Bak 5 minuten.

5. Roer de gewassen spinazie in de saus en laat deze zacht worden (ca. 1 minuut). Breng op smaak met zout en peper en serveer met een scheutje (haver)room en de gedroogde chilivlokken. Eet smakelijk!

Notitie:

Voor glutenvrije maaltijd: vervang de pasta met bruine rijstpasta of maispasta.

Uit eten

Mocht je toch liever een low-budget hapje buiten de deur willen eten? Dan kun je een van de restaurantjes in dit lijstje opgesteld misschien uitproberen! ​

In Amsterdam Noord:

 • Resto Van Harte, Motorwal 300, 1021 PH Amsterdam – €7 voor een driegangenmenu of zelfs €4 als het te duur mocht zijn en dat aan te tonen is.

In Amsterdam-Centrum:

 • Dwaze Zaken, Prins Hendrikkade 50, 1012 AC Amsterdam – €7 op maandag (maaltijden verschillen per week).           

In Amsterdam Oud-West:

 • Restaurant Buuf, Overtoom 495, 1054 LG Amsterdam – €8,80 voor een maaltijd.

 • De Peper, Overtoom 301, 1054 HW Amsterdam – vanaf €7 voor een veganistisch driegangenmenu in een 'huiskamer'. Reserveren vooraf (op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag geopend van 19.00u tot 20.30u).

In Amsterdam-West:

 • Buurtboerderij Ons Genoegen, Spaarndammerdijk 319, 1014 AA Amsterdam – €5 voor een driegangenmenu op woensdag en vrijdag; €8 voor tweegangenmenu op andere dagen.
 • ​RobinFood Kollektief, Frederik Hendrikstraat 111A, 1052 HN Amsterdam – €10 voor een vegetarisch driegangenmenu (maandag, woensdag, donderdag en zondag geopend).
 • Zaal 100, De Wittenstraat 100, 1052 BA Amsterdam – €8 voor een vegetarisch driegangenmenu. Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag geopend. Reserveren gewenst!

In Amsterdam-Zuid:

 • ​Van de Kook, Lutmastraat 181, 1073 GX Amsterdam – €9,75 voor een driegangenmenu die bereid wordt door verstandelijk gehandicapten (met een beetje hulp van vrijwilligers). Alleen op vrijdagen geopend. Rolstoel- en kindvriendelijk.
 • Miltvuur Keuken Zuid, Eerste Schinkelstraat 14-16, 1075 TX Amsterdam – vanaf €5 voor een veganistisch driegangenmenu op donderdag, vrijdag en zaterdag (reserveren).

In Amsterdam-Oost:

 • De Jonge Admiraal, Javastraat 149, 1094 HE Amsterdam – €9,50 voor een hoofdgerecht.

In Amsterdam-Zuidoost:

 • ​​Resto Van Harte, Reigersbos 309, 1107 EZ Amsterdam-Zuidoost - €7 voor een driegangenmenu of zelfs €4 als het te duur mocht zijn en dat aan te tonen is.  

 Smullen maar! Kijk van tevoren nog even of reserveren gewenst is.

 

Lijkt het je leuk een minder zelfredzame deelnemer weer een beetje vooruit te helpen? Klinkt het je als muziek in de oren om een hapje te gaan eten of een maaltijd te bereiden voor een eenzame Amsterdammer? Meld je dan aan als maatje als onderdeel van het project Samen in Amsterdam! Via deze link​ kom je op de aanmeldpagina terecht!

 

Artikel delen?