Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Koningsdag 2016: Handige weetjes ter voorbereiding
21 april 2016 |

Koningsdag 2016: Handige weetjes ter voorbereiding

Hoe bereid je je nou precies voor op de dag dat heel Nederland oranje kleurt? Hoe kan je je op en top voorbereiden op mogelijke onverwachtse situaties? Check onze tips & tricks voor Koningsdag en kom de dag goed door!​​

Het is woensdag 27 april 2016 weer zover! Koning Willem-Alexander der Nederlanden kan weer de kaarsjes uitblazen op zijn negenveertigste verjaardag. Heel Nederland zal op de been zijn om Koningsdag te vieren. En zoals ieder jaar is er in elke stad weer ontzettend veel georganiseerd en leuks om te doen! In dit artikel lees je wat je kunt doen als je spulletjes gaat verkopen op een vrijmarkt. Maar wat als je volop gaat feesten bijvoorbeeld in de grote steden, zoals de meeste jongeren en studenten? Het Rode Kruis heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet die misschien handig zijn voordat je de deur uitloopt!

Algemene tips

Als je met Koningsnacht de hort op gaat, is het handig om vooraf een lekker dutje te doen. Zorg ook dat je je bord goed leeg eet, zodat de biertjes, wijntjes en andere drankjes niet te hard aankomen. Hierover zo meer.

Ga je alleen met Koningsdag helemaal los? Kruip de dag van tevoren lekker op tijd je nest in, zodat je goed uitgerust bent. Zorg ook dat je goed hebt ontbeten, want je zult​ waarschijnlijk minder regelmatig eten dan op andere dagen.

Ben je een party animal en ben je twee dagen lang niet te stoppen? Volg alle adviezen op die hierboven genoemd worden gegeven, en drink daarnaast ook nog heel veel water tussendoor!

Het weer

Zoals het er nu naar uitziet, zal het weer dit jaar niet meevallen. Waarschijnlijk komen de temperaturen niet boven de twaalf graden uit. Dit is natuurlijk balen, omdat we ​met z'n allen niets liever doen dan in een t-shirtje en korte broek van de zon genieten. We kunnen helaas niet volledig voorspellen of het weer mee zit of niet, dus we hebben tips voor beide mogelijkheden opgesteld. Houd de weersverwachtingen in de gaten voor meer informatie op de dag zelf!

Koud weer:

  • Meerdere lagen kleding is meer warmte. Zorg ervoor dat je een (regen)jas meeneemt en een warme trui, zodat je het 's avonds ook nog warm hebt.
  • Natuurlijk kun je ook schuilen bij het dichtstbijzijnde café of kun je binnen of onder een warmtelamp even opwarmen. Drink een kopje koffie of thee en haal wat lekkers om te eten.
  • Bewegen is altijd goed om warm te blijven. Dansen maar!
  • Alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden waardoor warmte sneller wordt afgegeven. Bovendien heb je dat tegelijkertijd minder snel door. Ben je hiervan bewust en hou er rekening mee!​

Warm weer:

  • Drinken, drinken, drinken! We bedoelen nu geen alcohol, maar water. Het is belangrijk om voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Je zweet meer; door de hitte raak je veel vocht kwijt. Houd het waterflesje dus bij de hand en drink genoeg, ook als je geen dorst hebt. Gemiddeld heb je twee tot drie liter water per dag nodig.
  • Doe lichte kleding aan en neem een zonnebril, zonnebrandcrème en een petje mee om je ogen en huid te beschermen.
  • Eet regelmatig kleine hoeveelheden.
  • Zoek de schaduw zo nu en dan op. Ga bijvoorbeeld in een verkoelend windje staan of in het park zitten. Tussen 12.00 en 16.00 uur is het het warmst, dus zorg ervoor dat je dan juist zo min mogelijk inspannende dingen doet.
  • Vermijd grote hoeveelheden alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je vocht sneller afscheidt via de urine. Door warmte drink je sneller meer. Daarnaast neemt de bloedtoevoer in je lichaam toe door de warmte (verwijden van je bloedvaten). Hierdoor wordt alcohol sneller opgenomen en 'stijgt' het eerder naar je hoofd. Het wordt sneller verspreid door je lichaam, wat kan resulteren in snel dronken zijn of hoofdpijn.

Drank en drugs

Het advies voor drank en drugs luidt als volgt: 'Met mate'! Vermoed je dat iemand een alcoholvergiftiging heeft of een overdosis drugs heeft genomen? Is diegene bijvoorbeeld niet meer aanspreekbaar, (bijna) bewusteloos of zijn er ademhalingsmoeilijkheden? Bij alcoholvergiftiging is het heel belangrijk dat het slachtoffer niet onderkoeld raakt, terwijl bij een overdosis drugs juist de warmte moet worden afgevoerd. Bel 112 en zoek adequate hulp! Meer informatie over alcoholvergiftiging en een overdosis drugs​ is te lezen op de site van het Rode Kruis.

Drukte

Als je je heel de dag op en top voelt, is dat helemaal geweldig! Toch willen we je aanraden om af en toe even de rust op te zoeken en de drukte te vermijden.

De Rode Kruis Eerste Hulp-posten zullen op zeven verschillende locaties door de stad heen verspreid staan. Zit je met dringende vragen of spoedgevallen? Zoek hulp bij de EHBO-posten.  

Fijne Koningsdag 2016!

 ​​

Artikel delen?