Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws "Mijn doel: een groter deel van Nederland EHBO-vaardig maken"
19 september 2015 |

"Mijn doel: een groter deel van Nederland EHBO-vaardig maken"

​​​​​Maak deze maand kennis met Freek! Freek is 24 jaar oud, student Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam en loopt stage bij het Rode Kruis. Zijn doel: een groter deel van de Nederlandse bevolking EHBO-vaardig te maken. Wij gingen in gesprek met hem, om zo meer te weten te komen over hoe bij het Rode Kruis terecht is gekomen, wat zijn plannen voor de toekomst zijn en hoe zijn huidige stage daar een rol in speelt...

​Met jouw opleiding kan ik me voorstellen dat het Rode Kruis niet perse de meest voor de hand liggende keuze was voor een stage. Vertel eens, hoe ben je hier precies terecht gekomen?

Veel mensen denken inderdaad dat deze stage niet de meest voor de hand liggende keuze is. Ik studeer Commerciële Economie waarbij ik tot markerteer word opgeleid. Door de komst van steeds meer maatschappelijk betrokken ondernemingen wordt het voor deze non-profit organisaties steeds lastiger om financieel gezond te blijven. Zij zijn namelijk vaak afhankelijk van subsidies die in principe elke moment weg zouden kunnen vallen. Non-profit organisaties worden hierdoor vaak gedwongen om de situatie waarin zij bevinden van een andere kant te belichten. Een markerteer is daar bij uitstek geschikt voor.

Als je het dus op zo'n manier bekijkt, is het juist een voor de hand liggende keuze om voor een non-profit organisatie te gaan werken. Naast het Rode Kruis werk ik bij een field-marketing bureau. Dit bedrijf heeft veel non-profit organisaties als klant. Ik ben dus al veel in aanraking gekomen met goede doelen. Toen een collega van dat bedrijf, toentertijd ook stagiaire bij het Rode Kruis, mij liet weten dat er een stage plek vrij kwam, was het voor mij een logische keuze om daar voor te kiezen. Daarnaast vind ik het heel mooi dat ik met mijn marketingachtergrond iets goeds kan doen voor de wereld.

Denk je dat je evenveel binnen een organisatie als het Rode Kruis kan leren als binnen een commerciële organisatie?

Ik denk dat het heel erg per organisatie verschilt wat je er kan leren. Elke non-profit of profit organisatie heeft weer zijn eigen werkwijze en cultuur. Ik denk dat de combinatie van ervaringen die je op doet, het meest leerzaam zal zijn van allemaal.

Wat is het meest waardevolle dat je uit deze stage gaat halen, denk je?

Het meest waardevolle dat ik uit deze stage denk te halen is de praktijkervaring die ik op doe. Binnen mijn studie Commerciële Economie leren we veel, ik ben alleen van mening dat je nog meer leert uit praktijkervaring.

Op welke punten denk je in de toekomst een streepje voor te hebben op je medestudenten, doordat je bij het Rode Kruis stage hebt gelopen?

Het Rode Kruis is een sterke naam. Iedereen kent het Rode Kruis en staat alleen daarom al goed op je CV. Je komt in contact met veel leuke en ambitieuze mensen. Daarnaast denk ik een streepje voor te hebben op mijn medestudenten op het moment dat ik een goed resultaat neer zet. Ik moet een rapport schrijven waarbij ik onderzoek welke wegen het Rode Kruis moet bewandelen om een groter deel van Amsterdam EHBO-vaardig te maken.

Welke richting wil je op nadat je bent afgestudeerd? Blijf je denk je in de non-profit sector actief?

Het zou kunnen dat ik in de non-profit sector actief blijf maar weet dit nog niet zeker. Ik vind marketing heel interessant en wil na mijn stage bij het Rode Kruis ook meer ervaring opdoen in de commerciële wereld. Ik vind het belangrijk dat ook succesvolle commerciële bedrijven hun positie gebruiken om iets goeds te doen voor de samenleving. Initiatieven van bedrijven met een maatschappelijk doel zoals Serious Request van 3FM, vind ik ontzettend mooi om te zien. 3FM werkt hierbij samen met het Rode Kruis om een gemeenschappelijk doel te behalen. Het ligt voor mij dan ook erg voor de hand om na mijn stage te gaan werken bij een organisatie als 3FM waarbij er gestreefd wordt een goede en verantwoorde bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Denk je dat het Rode Kruis een mooi opstapje voor de ontwikkeling van jouw verdere carrière vormt? Waar liggen jouw kansen vooral op basis van deze stage?

Dat denk ik zeker. Ik heb tot nu toe al heel veel geleerd tijdens mijn stage bij het Rode Kruis. De marketingkennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie Commerciële Economie pas ik bij het Rode Kruis in de praktijk ook toe. Ik merk dat dit tot nu toe al ontzettend leerzaam is geweest. Zoals al eerder gezegd is het Rode Kruis een sterke naam. Het staat goed op je CV wat uiteindelijk meer deuren opent naar nieuwe carrière kansen.

Je doet onderzoek naar het vergroten van het aanbod van de EHBO-cursus aan bedrijven. Dit is natuurlijk een stukje Rode Kruis dat zich begeeft op de zakelijke markt. Vind je dit passen bij de organisatie?

Absoluut. Het Rode Kruis heeft als doel een zo groot mogelijk deel van Nederland EHBO-vaardig te maken. Op dit moment is slechts 3% van de Nederlanders in het bezit van een geldig EHBO-certificaat. Dit zijn er veel te weinig. Zeker wanneer mensen zich realiseren dat het in veel gevallen belangrijk is dat er tijdig en kundig moet worden gehandeld op het moment dat een ongeval zich voor doet. Ik vind het belangrijk dat je werkgever voor een deel de verantwoordelijkheid pakt over de gezondheid van hun werknemers. Ik vind het dan ook meer dan logisch dat het Rode Kruis deze cursussen