Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws "Ik miste het me actief in te zetten voor mijn omgeving"
28 januari 2016 |

"Ik miste het me actief in te zetten voor mijn omgeving"

​​​​​​Deze maand gingen we een gesprek aan met Sandra Berg, bestuurslid Zelfredzaamheid op de afdeling Ouder Amstel (Ouder Amstel​). Zij besloot haar tijd nuttig te besteden door verschillende vacatures te vervullen binnen het Rode Kruis. ​

Waarom ben je eigenlijk vrijwilliger geworden bij het Rode Kruis? 

In 2013 zat ik door een reorganisatie een tijdje zonder werk. Ik wilde mijn de extra vrije tijd graag nuttig besteden en kwam zodoende bij het Rode Kruis terecht. Twee dagen per week ondersteunde ik de projecmedewerkers Zelfredzaamheid. Dat beviel erg goed. Toen ik een nieuwe baan had gevonden, merkte ik na enkele maanden dat ik het miste me actief in te zetten voor mijn omgeving. Ik ging wederom op zoek en vond de vacature voor een bestuurslid Zelfredzaamheid in Ouderkerk aan de Amstel. Als bestuurslid Zelfredzaamheid ben ik verantwoordelijk voor het opzetten van activiteiten die ervoor zorgen dat kwetsbare groepen zichzelf en anderen beter kunnen helpen in geval van nood. In maart 2015 ben ik begonnen. 

Wat vind je leuk aan vrijwilligerswerk? 

Met vrijwilligerswerk maak je het leven van een ander een stukje fijner. Of het nu een kwetsbare oudere, eenzame Amsterdammer of vluchteling is. Het effect is direct zichtbaar en leert je daarnaast ook om zaken in perspectief te zetten. Ook leveren de vrijwilligers van het Rode Kruis geweldig werk. Iedereen is van nature hulpvaardig en wil dingen voor elkaar krijgen! Ik ben erg trots dat ik bij deze groep mag aansluiten.

Welke projecten of activiteiten wil je opzetten of heb je opgezet voor het Rode Kruis in Ouder Amstel? 

Ik heb een REDx-toespraak gehouden over de activiteiten waarmee ik me bezig hou. Deze is te vinden op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=yzgMyqK5fls 

Wat wil je betekenen voor het Rode Kruis in Ouder Amstel? 

Mijn doel is om Ouder Amstel op de kaart te zetten voor zelfredzaamheid. Ouder Amstel is een kleine afdeling met beperkte mankracht. Dit maakt de toevoeging van nieuwe activiteiten een uitdaging. Huidige vrijwilligers zijn al ‘volgeboekt’ voor andere activiteiten en nieuwe vrijwilligerszijn lastig te vinden. Als kleine afdeling geloof ik niet dat wij moeten streven naar het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. De sleutel tot succes ligt naar mijn mening in samenwerken met andere afdelingen. Er zijn een aantal activiteiten ontwikkeld die voor meerdere afdelingen relevant zijn. Soms is er een twist nodig om de activiteit aan te laten sluiten bij de lokale behoefte. Uiteindelijk hoop ik dat onze afdeling over een jaar als succesverhaal gebruikt kan worden op het gebied van zelfredzaamheid. 

Hoe belangrijk is het, volgens jou, dat het Rode Kruis jongeren betrekt in de organisatie en dus Humanity Networks in het leven heeft geroepen? 

Humanity Networks is een mooi project dat ervoor zorgt dat er een ‘frisse wind’ ontstaat. Jongeren hebben een andere blik op de wereld dan onze ‘oudere’ vrijwilligers. Daarmee zeg ik niet dat de opvattingen van de oudere vrijwilligers ouderwets zijn. Het is juist de wisselwerking tussen de onderzoekende jongeren en ervaren ouderen die voor nieuwe ideeën zal zorgen. 

Hoe hoop je jongeren meer te betrekken bij de projecten van het Rode Kruis in Ouder Amstel?

Allereerst is Ouder Amstel een geweldige afdeling. Er zijn ruim zeventig vrijwilligers die zich met veel enthousiasme inzetten voor kwetsbare groepen in Ouderkerk aan de Amstel en Duivendrecht. Ouder Amstel staat wel voor een grote uitdaging wat betreft het werven van jongeren. We moeten het vooral hebben van een samenwerking met Amsterdam en Amstelveen om jongeren aan te sluiten bij onze afdeling. We hebben immers geen middelbare school, hogeschool of universiteit in Ouder Amstel, waardoor het lastiger is om deze doelgroep te bereiken. 

Hoe hoop je jongeren meer te betrekken bij de projecten van het Rode Kruis in Ouder Amstel? 

Ik denk dat de samenwerking met Amsterdam en Amstelveen versterkt moet worden door onze vacatures via deze afdelingen uit te zenden en deze ook te richten op jongeren. Ook kan er gericht gezocht worden naar een jongere die invulling wil geven aan onze website en Facebook-pagina om zo ook in de externe communicatie jongeren aan te spreken. Tenslotte zal het actief blijven aanhaken bij alle activiteiten van Humanity Networks helpen om eventuele kansen voor onze afdelingen direct aan te kunnen grijpen. 

Wat wil je zelf nog kwijt in de nieuwsbrief van Humanity Networks? 

Graag zou ik de jongeren met interesse voor het vervullen van een vrijwilligersfunctie willen uitnodigen om contact op te nemen. We kunnen je hulp goed gebruiken! 

Vind je het leuk om projecten als EHBO Op Maat of de contactcirkel te coördineren, acties op te zetten om deelnemers voor deze activiteiten te werven, een sportdag voor ouderen en jongeren te organiseren of de website van onze afdeling te ontwikkelen? Mail dan snel naar sberg@rodekruis.nl voor meer informatie rondom de openstaande vacatures binnen de afdeling Ouder Amstel.