Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws "Niemand hoort alleen te zijn met zoveel mensen op aarde"
19 augustus 2015 |

"Niemand hoort alleen te zijn met zoveel mensen op aarde"

​​​​Afgelopen week hebben we An (83) en vrijwilliger Mirjam (24) geïnterviewd. Zij werden aan elkaar gekoppeld via het maatjesproject 'Samen in Amsterdam' van het Rode Kruis Amsterdam en zijn inmiddels dikke maatjes. Meer weten over hun ervaringen? Lees dan snel verder!

Wie zijn An en Mirjam?Koppel Noord.jpg

An is een geboren Amsterdammer uit 1932. Ze heeft 40 jaar gewerkt als bedrijfsleidster van de HEMA. Nu is ze alleen met haar twee parkietjes. Ze houdt enorm van muziek en van dieren en woont in Amsterdam Noord.

Mirjam is als vrijwilliger gekoppeld aan An. Naast vrijwilliger voor het maatjesproject is Mirjam theatermaker. Vorig jaar is ze afgestudeerd aan het conservatorium in Arnhem en momenteel woont ze in Amsterdam Oost. Haar werk varieert van theatermaken tot acteren en zang.

Wat was voor jullie de reden om je aan te melden voor het maatjesproject?

An: Iemand hebben die m'n kar wil duwen en die er is om gezellig samen iets te ondernemen. Ik houd van gezelligheid. 
Mirjam: Ik vind het heerlijk om dingen te ondernemen, en als ik daar ook nog eens iemand anders mee kan blij maken, waarom niet? Ook is eenzaamheid iets wat ik zelf niet ken en verschrikkelijk vind. Niemand hoort alleen te zijn met zoveel mensen op aarde. 

Hoe lang kennen jullie elkaar nu?

Vanaf begin mei. Sindsdien hebben we elkaar een stuk of zeven keer gezien. 

Hoe was jullie eerste kennismaking? Klikte het meteen of was het even wennen?

We hadden direct een klik! We dronken een kopje koffie en maakten een bucket-list met alle dingen die we graag samen wilde doen. Het lijstje heet "Mens, durf te leven" en we proberen er elke twee weken eentje af te strepen.

An, wat betekenen de bezoeken van Mirjam voor u?

An: Voor mij heel veel, een dagje gezellig uit, een erg fijn contact en ik ben er waanzinnig blij mee. 

Wat hebben jullie tot nu toe voor uitjes ondernomen? En wat staat er nog voor leuks op de planning? 

Wat we al hebben gedaan: Koffie drinken, winkelen, naar Artis, een Mahler concert in het concertgebouw, een dagje Volendam, een dagje Purmerend, een wandeling in het park, enzovoort. 
Op ons lijstje staat onder andere nog: De bioscoop, het theater, het Amstelpark en een dagje Jordaan.

Interview2.png​​

Hebben jullie nog tips voor andere maatjes qua leuke dingen om te ondernemen?

Dat is lastig voor een ander te bepalen. Wij houden ervan om van alles te ondernemen en elk uitje is weer nieuw en leuk. Onze tip is vooral om goed samen te overleggen wat voor dingen er zijn om te doen en waar je samen zin in hebt. Dan is het voor beide partijen een feestje :).

Mirjam, waarom moeten andere jongeren ook maatje worden? Wat maakt het zo leuk?

Het gevoel dat, ook al is het iets kleins, je iets voor iemand kan betekenen in een hele concrete zin. Ik verheug me elke keer op onze afspraak en zolang je dingen doet die je allebei leuk vindt blijft het elke keer een feestje. Verder, de gesprekken die je ondanks en misschien ook wel dankzij het leeftijdsverschil kan voeren en vooral de gezelligheid maken het leuk.

 

Enthousiast geworden? Klik op deze link voor meer informatie over het maatjesproject 'Samen in Amsterdam' en hoe jij je kan aanmelden als vrijwilliger.​