Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Extreem weer? "Dan is een plan B geen gek idee!"
24 maart 2016 |

Extreem weer? "Dan is een plan B geen gek idee!"

We spraken deze maand Esther Helmig, projectleider Zelfredzaamheid. Zij sprak met ons over het recente project Extreem Weer. Dit project wil verminderd zelfredzame personen helpen bij extreme weersomstandigheden met tips en tricks en vrijwilligers inzetten om acties voor de doelgroep te organiseren. Lees hier wat Esther vertelde.

Wanneer ben je begonnen met je functie binnen het Rode Kruis?

Ik ben redelijk vers van de pers, zoals ze dat zeggen. Vorig jaar heb ik hier een stage gedaan vanuit de opleiding Toegepaste Psychologie. Nadat de stage eigenlijk was afgerond, kwam er een functie vrij op dezelfde afdeling. Ik besloot daarop te solliciteren. Na die sollicitatie ben ik aangenomen als projectleider Zelfredzaamheid. 

 

Waarom besloot je werkzaamheden voor het Rode Kruis uit te voeren?

Het Rode Kruis is natuurlijk een hele mooie organisatie. Ik heb jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt en ik wilde wat anders gaan doen. Het werd tijd om in de spiegel te kijken en mezelf echt af te vragen wat ik nou wilde. Werken bij het Rode Kruis voelt veel prettiger, je doet echt iets voor iemand anders. Het is ook ontzettend divers en breed, ik leer zoveel op verschillende gebieden. Ik hou me bezig met het netwerken met andere organisaties en mensen onder andere. Ook het type mens dat hier werkt, spreekt me heel erg aan! Iedereen is echt op de mens gericht.

 

Welke functie vervul je precies binnen het Rode Kruis?

De projectleiders Zelfredzaamheid werken gezamenlijk aan het overkoepelde project Samen In Amsterdam, voor mensen die in een isolement leven. Ik hou me naast Samen In Amsterdam voornamelijk bezig met het project Extreem Weer. Daarnaast heb ik nog wat andere taken, zoals het opzetten van trainingen en het verbeteren van het interne systeem van het Rode Kruis. Mijn werk beperkt zich niet tot alleen op kantoor overigens; je bent ook in het veld bezig. Je spreekt de mensen die je hulp biedt ook persoonlijk. Je ziet dan dus duidelijk wat je voor mensen hebt betekend, wat erg leuk is om te zien.

 

In het kader van het thema van de nieuwsbrief van deze maand willen we graag meer weten over het project Extreem Weer. Zou je kunnen vertellen wat dit project inhoudt en wat het doel is?

Het project is net opgezet en we zijn nu aan het uitzoeken wat de risico's van Extreem weer zijn. Er wordt nu onderzoek gedaan naar extreme hitte door de Hogeschool van Amsterdam. Daar komen interessante topics uit naar voren. Extreme hitte is een enorme risicofactor voor minder zelfredzame mensen, mede door verstedelijking. Veel gebouwen zijn bijvoorbeeld niet aangepast op extreme hitte. Zulke onderwerpen worden door de Hogeschool van Amsterdam bekeken.

​Vervolgens wil het Rode Kruis voorlichting gaan geven, ook al is het niet een 'sexy' onderwerp te noemen. Niet veel mensen hebben een noodpakketje in huis bijvoorbeeld. Het feit blijft echter dat kwetsbare groepen mensen niet ingericht zijn op extreme weersomstandigheden. We willen die groepen bereiken en zowel zijzelf als de mensen om hun heen erop wijzen dat er risico's zijn. Ook zal het inzetten van (huidige) vrijwilligers ten tijde van extreem weer een stap in de goede richting zijn. Op die manier wil het Rode Kruis deze mensen hulp bieden. Uit cijfers blijkt dat er toch mensen komen te overlijden door extreem weer en dat moet voorkomen worden!

Men moet gewoon weten wat er gedaan moet worden bij extreme weersomstandigheden. Een stad kan bijvoorbeeld door een overstroming helemaal plat komen te liggen. Dan is een plan B nog niet zo'n gek idee!

 

Wat wordt er komend jaar in Amsterdam georganiseerd in het kader van het project Extreem Weer?

Het Rode Kruis in Amsterdam wil haar beoogde doelgroepen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, immigranten, zwangere vrouwen en hun omgeving, wijzen op de gevaren die zich voordoen bij extreem weer. In samenwerking met het project Samen in Amsterdam worden zelfredzaamheidsactiviteiten met extreem weer georganiseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het trainen van maatjes van het Maatjesproject en Rode Kruis aan Huis (huisbezoeken die voor meer veiligheid in en om het huis zorgen). Maar ook door promotie (het werven van vrijwilligers, mogelijk door middel van Ready2Help) en voorlichting (bv. via social media). Kortom, drie pijlers waar wij ons voornamelijk op willen richten en willen inzetten als strategie zijn de noodhulp, zelfredzaamheid en respect en hulpbereidheid.

 

Is men in het buitenland met soortgelijke projecten bezig?

Andere landen lopen voor op Nederland wat betreft extreem hitte. Er zijn bijvoorbeeld in Spanje afspraken gemaakt om mensen onder te brengen in supermarkten met airco, mocht dat nodig zijn. Men is daar er al aan gewend en zijn soortgelijke projecten dus minder nodig. Hier kunnen we ​zeker wat van leren.

 

Zijn er nog vrijwilligers nodig? Kunnen jongeren zich inzetten?

Ja, er zijn altijd vrijwilligers van harte welkom die met ons kunnen meedenken. Alleen maar leuk!


Lijkt het je wat om input te geven over het project Extreem Weer en wellicht iets voor het Rode Kruis Amsterdam te kunnen betekenen? Mail dan naar EHelmig@redcross.nl voor meer informatie! Als je graag nog wat meer wil lezen over extreem weer, kan dat op deze website​

​​

Artikel delen?