Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Het humanitair oorlogsrecht
22 februari 2016 |

Het humanitair oorlogsrecht

​​​​Vaker is de vraag 'waar gaan de vluchtelingen naartoe?' dan 'waar komen zij vandaan?'. Toch is het wel degelij​​​k belangrijk om stil te staan bij de afkomst van vluchtelingen en de redenen die zij gehad hebben om te vertrekken. Ze hebben noodgedwongen hun land verlaten​ omdat zij hun leven hier niet zeker waren.​ Door oorlogsravage en aanslagen krijgen angst en onveiligheid de overhand. Weggedreven van hun thuis, een onzekere toekomst tegemoet. Het humanitair oorlogsrecht moet ervoor zorgen dat onschuldige burgers geen slachtoffer worden van oorlog. Lees hier meer over het humanitair oorlogsrecht, hoe jij je kennis kan bijspijkeren én hoe je in actie kunt komen.

Wat is het Humanitair oorlogsrecht?

Het humanitair oorlogsrecht (HOR) is het internationaal recht dat gaat over oorlogsvoering. Het is het geheel van regels dat de schadelijke gevolgen van gewapende conflicten probeert te beperken.​

De doelstellingen van oorlogsrecht zijn:

  • Personen beschermen die niet (langer) aan de strijd deelnemen, zoals burgers, krijgsgevangenen, gewonde of zieke soldaten, en medisch personeel.

  • Het wapengebruik beperken. Ook de methoden van oorlogvoering moeten worden beperkt, zo mogen alleen militaire doelen worden aangevallen. Ook moeten strijders voorbereidingen nemen om het aantal burgerslachtoffers te beperken.

Bekijk hier het filmpje 'Rules of war in a nutshell' om een helder idee te krijgen van het HOR.

Manieren op kennis te maken met het HOR: paintballen, pubquizen en presentaties

Het Rode Kruis verzorgt verschillende activiteiten die het mogelijk maken om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het HOR.

Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een potje paintball de basisprincipes van het HOR leren. Tijdens het spel strijd je in teams om de vlag van de tegenstander. Maar let op… je moet je wel aan de regels van het HOR houden. Ook kun je je kennis testen tijdens de pubquiz. Je kennis van het HOR wordt op de proef gesteld met pittige vragen, foto's en filmfragmenten. Of schakel een HOR-voorlichter in om een informatieve en interactieve PowerPointpresentatie/gastles te geven over het humanitair oorlogsrecht.

Kijk hier voor meer informatie.

Wat kun jij doen voor het HOR?

Het vrijwilligersnetwerk humanitair oorlogsrecht (HOR-netwerk) helpt mee aan verspreiding van kennis over het oorlogsrecht. Meer dan 110 voorlichters geven presentaties op scholen, bij lokale verenigingen van het Rode Kruis en op andere plaatsen. Hierbij staat het humanitair ​oorlogsrecht en de rol van het Rode Kruis in conflictsituaties centraal. Vrijwilligers organiseren ook debatavonden, filmvertoningen, tentoonstellingen en acties tijdens evenementen.

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger via deze link.

​​

Artikel delen?