Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws EHBV: Eerste Hulp bij Vakanties
4 juli 2016 |

EHBV: Eerste Hulp bij Vakanties

​Niks is zo vervelend als ziek zijn op vakantie. Daarnaast zitten ongelukjes in een klein hoekje. Om je te verzekeren van een veilige vakantie, zetten wij voor je op een rijtje waar je op moet letten wanneer je op vakantie gaat.


Schermafbeelding 2016-07-04 om 12.33.48.png​Reisziekte

Oh oh, je zit nog maar net in de auto op weg naar je vakantiebestemming en je voelt je al niet goed. Als je last hebt van misselijkheid, duizelingen en braakneigingen heb je waarschijnlijk last van reisziekte. Om dit tegen te gaan is het handig om je zoveel mogelijk te focussen op een punt aan de horizon. Open het raam voor wat frisse lucht. Mocht het niet overgaan, neem dan wat vaker een tussenstop.

Zon

De zon kan heel aangenaam zijn, maar zoals je waarschijnlijk al vaak genoeg hebt meegemaakt, kan het ook zorgen voor lelijke verbrandingen. Probeer jezelf dan ook elke dag meerdere keren in te smeren met een goede factor (wees gerust, ook als je je insmeert word je nog lekker bruin) en probeer niet op het heetste moment van de dag vol in de zon te gaan liggen. Toch verbrand? Smeer veel met after-sun. Als je last hebt van brandblaren, laat deze dan heel en prik ze niet door. Wanneer je daarnaast ook nog last hebt van veel zweten, hoofdpijn, duizeligheid en braken heb je waarschijnlijk een zonnesteek te pakken. Pas in dit geval goed op jezelf, rust uit in een koele omgeving (drink niet te koude drank). Mocht het niet snel verbeteren, schakel dan hulp in.

Oververhitting

Wat daarnaast een vervelend gevolg kan zijn van teveel zon en warmte is oververhitting. Het heeft veel weg van een zonnesteek, maar in dit geval heb je ook last van spierkrampen, ernstige vermoeidheid en je kan zelfs flauwvallen. Probeer ook hier uit te rusten in een koele omgeving en niet te koude dranken te drinken. Wanneer je toestand niet snel verbetert, schakel je (of iemand anders voor jou) hulp in. In het ergste geval kan je zelfs een hitteberoerte krijgen. Je hebt hier last van hoofdpijn, hallucinaties, verwardheid en angst. Je voelt je slap en kan zelfs bewusteloos raken. In dit geval moet er meteen door iemand 112 ingeschakeld worden. Tot die tijd moet je proberen te koelen en te rusten.

Beten

Je bevindt je op een tropische bestemming waarvan er allemaal beestjes ronddwalen waarvan je het bestaan niet eens wist? Een goede tip is in eerste instantie om je goed in te smeren met Deet. Mocht je toch erg last hebben van je muggenbeten, dan is het verstandig om een zalfje te halen. We raden je daarnaast aan om een tekentang mee te nemen op reis. Mocht je een tekenbeet hebben, dan kan je de teek zelf zo snel mogelijk verwijderen. Pas als je dat hebt gedaan, kan je de plek ontsmetten. Houd het ook daarna goed in de gaten. Mocht je bijvoorbeeld in de maanden na de tekenbeet last krijgen van

een rode vlek, een grieperig gevoel, je dubbel gaat zien of last gaat hebben van gewrichtsklachten, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Blaren

Een actieve vakantie gepland? Zorg in dit geval voor een goede uitrusting. Neem sowieso je wandelschoenen mee voor het comfort, maar ook voor de veiligheid. Slippers of sandalen vergroten namelijk de kans op lelijke verwondingen en verstuikingen. Schoenen kunnen je echter blaren geven. Als ze gesloten zijn en je hebt er geen last van, prik ze dan niet open. Mocht je er wel last van hebben, of is je blaar al open, probeer dan altijd zo hygiënisch​ mogelijk te werk te gaan. Als je het zelf toch niet helemaal vertrouwt, ga dan naar de huisarts.

Verstuikingen

Ondanks je goede uitrusting heb je toch een verstuiking of verzwikking opgelopen. Wat doe je? Koel je knie of enkel maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen je huid (wikkel het in een theedoek). Steun niet op je been. Als de pijn niet vermindert, schakel je je huisarts in.

Dit zijn natuurlijk maar een paar kleine voorbeeldjes en daarnaast hopen we gewoon dat je een zorgeloze vakantie tegemoet gaat zonder ongelukjes. Wat we je in ieder geval kunnen aanraden, is om de EHBO-app van het Rode Kruis te downloaden. Altijd handig! En het kost je niks aan kofferruimte ;)​

Artikel delen?