Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Jouw Koningsdag-opbrengst doneren? Dat kan!
19 april 2016 |

Jouw Koningsdag-opbrengst doneren? Dat kan!

​Koningsdag is een feestelijke dag die op vele manieren kan worden ingevuld. Je kunt natuurlijk feesten op allerlei locaties in de stad of met een bootje door de Amsterdamse grachten varen. Maar wat dacht je ervan om eens op een vrijmarkt te staan?​ Wat te doen met je verdiende euro's? Zet​ een actie op bij het Rode Kruis en doneer je opbrengst!

Verander je oude rommel in een donatie aan het Rode Kruis

Nu heb je eindelijk een mooie reden om je huis eens goed door te spitten. Dacht je dat je oude rommel niks meer waard was? Wat voor jou een afdankertje is, is voor de ander een nieuwe vintage aanwinst! Dus, recycle je oude racefiets, dat allegaartje van een servies of kleding waarvan je niet eens meer wist dat je het had. En zorg ervoor dat je scherp bent wanneer je onderhandeling ​skills worden getest.

Locaties

Op vele plekken in de stad vind je vrijmarkten. Eigenlijk is het bijna overal toegestaan om je kleedje uit te spreiden en je handelswaar uit te stallen. Het is alleen belangrijk dat je geen ingangen van huizen of geopende winkels blokkeert. Het is slechts op een aantal locaties niet toegestaan, dat lees je hier​. In het Vondelpark is een speciale kindervrijmarkt waar alleen kinderen tot 16 jaar mogen staan. Verder zijn de Haarlemmerstraat, de Westerstraat en het Westerpark populaire locaties. Maar ook in de Pijp, bijvoorbeeld de Van Woustraat, Rijnstraat en het Sarphatipark zijn vele enthousiaste handelaren te vinden. 

Wat mag je allemaal verkopen?

In principe mag je alle spullen die jij nog op zolder hebt liggen verkopen. Het is alleen niet toegestaan om bederfelijke producten te verkopen, zoals vlees, vis of zuivel. Je mag geen alcoholische dranken verkopen, maar wel blikjes of flesjes frisdrank. Oh ja, mocht je nog overwegen om je pasgeboren nest kittens van de hand te doen.. Dan moeten we je helaas teleurstellen. Het is verboden om levende dieren te verkopen.

Heb je toch niet zoveel spullen liggen, maar wil je wel graag een kraampje beheren? Organiseer een wedstrijd spijkerpoepen of zaklopen. De inzet: alle deelnemers 1 euro​ en de winnaar verdubbelt zijn inzet. Of vul een aquarium met water en plaats in het midden een shotglaasje. Laat mensen proberen om precies hierin een euromunt te mikken. Raak? Dan krijgen zij 2 euro van jou. Mis? Helaas pindakaas, de winst is voor jou. ​Ga jij echt helemaal tot het uiterste? Laat je bekogelen met rauwe eieren: 50 cent per ei, kom dat zien! Heb jij nog een hele collectie aan nagellakjes? Verkoop dan mooi oranje manicure voor een euro. Ben jij een zangtalent of kan je als geen ander gitaar spelen? Ook hiermee kun je een extra zakcentje verdienen! 

Verzeker jezelf van een goed plekje

Officieel mag je op Koningsdag tussen 06.00 en 20.00 uur je spullen verkopen op de vrijmarkt. Maar vergeet niet dat de concurrentie om de beste spots al véél eerder begint. Claim een plekje door dit vóór Koningsdag al met stoepkrijt of tape af te bakenen.

Actie opzetten Rode Kruis

Iedereen kan een actie opzetten bij het Rode Kruis en het opgehaalde geld doneren. Het opzetten van een actie gaat via het platform Just Giving. Je actie wordt dan aangemeld op de Kom In Actie site van het Rode Kruis. Daarmee krijg jij een persoonlijke actiepagina waarop je informatie over je actie kwijt kunt. Deze kun jij aan (potentiële) kopers laten zien​, zodat zij ook weten waar hun geld naartoe gaat. 

Ook kun je in plaats van een actie op te zetten eenmalig een geldbedrag doneren. Daarover lees je meer op deze pagina.​


Artikel delen?