Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Door de ogen van een bootvluchteling
14 juli 2015 |

Door de ogen van een bootvluchteling

​​Het is soms moeilijk voor te stellen waarom bootvluchtelingen zo'n gevaarlijke tocht over zee maken. Daarom bezocht onze jongeren-reporter vorige week het Humanity House in Den Haag. Hier ervaar je hoe het is om ​​gedwongen te moeten vluchten. 

Het klinkt cru en dat is het ook; de kans is groot dat op de zee waar jij deze zomer aan het strand ligt, boten met vluchtelingen rond dobberen. Door de vele crises in Afrika en het Midden-Oosten is het aantal bootvluchtelingen de afgelopen maanden sterk toegenomen. Het Rode Kruis helpt door deze mensen op te vangen en ze te voorzien van eten, drinken en medische hulp. 

Door de ogen van een bootvluchteling

Voorafgaand aan de gevaarlijke overtocht hebben bootvluchtelingen vaak al traumatische dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld door oorlog of geweld. Zoals Moussa (22)​ die op de vlucht sloeg nadat zijn familie met de dood werd bedreigd. Voor ons is het vaak erg moeilijk voor te stellen hoe het is om te moeten vluchten. In het Humanity House in Den Haag kun je daarom aan den lijve ervaren hoe dit is. Onze reporter bracht een bezoek.

Het Humanity House

“In het Humanity House maak je eigenlijk een ervaringsreis als vluchteling. Zodra je de tentoonstelling betreedt stap je in een wereld waarbij je gedwongen bent te vluchten. Je bent overgeleverd aan grensposten, afhankelijk van de juiste papieren en je weet letterlijk niet wat zich achter de volgende deur bevindt. Je enige bezit is je visum en de kleren die je aan hebt. Ik denk dat je hierdoor een goede indruk krijgt van de machteloosheid en onzekerheid in zo’n situatie. De dreiging van geweld is voelbaar. Ook krijg je te maken met de dilemma’s waar het Rode Kruis voor komt te staan. Wat doe je bijvoorbeeld als je moet kiezen wie je het eerste medische hulp biedt: een bejaarde die het met jouw hulp waarschijnlijk overleeft, of een jongere die maar een kleine overlevingskans heeft?”

Wil je ook het Humanity House bezoeken? Op www.humanityhouse.org vind je meer informatie. Ook is er van 29 juli tot en met 27 augustus de Bios in de Buitenlucht​, met films waarin humanitaire onderwerpen centraal staan. “Al met al vond ik het Humanity House echt indrukwekkend. Het geeft een menselijk gezicht aan alle verhalen die je hoort in het nieuws, doordat je zelf de vluchtsituatie ervaart. Dit kwam wel even binnen.”