Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Dit doen we Zelfredzaamheid Sterk door je netwerk

Sterk door je netwerk

​Met goede contacten in je omgeving kun je in een noodsituatie een beroep doen op iemand. Maar niet iedereen heeft familie of vrienden dicht in de buurt wonen waar ze ten alle tijden op terug kunnen vallen. Het Rode Kruis helpt deze mensen met de cursus 'Sterk door je netwerk'.


 

Op wie kan jij altijd rekenen in tijden van nood?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een miljoen Nederlanders een zwak sociaal netwerk om zich heen heeft. Soms kan er iets ernstigs aan de hand zijn, zoals een brand bijvoorbeeld. Dan is het belangrijk dat je bij iemand in de buurt terecht kan. Maar ook voor kleine noodsituaties, zoals de stoep sneeuwvrij maken, is het fijn als je daarvoor hulp kan vragen. De cursus 'Sterk door je netwerk' laat het belang van een goed sociaal netwerk zien, zodat je in tijden van nood er niet alleen voor staat. De cursus biedt handvatten hoe je daar zelf actief mee aan de slag kan gaan en leert je om te inventariseren hoe (sterk) je sociale netwerk is.

Samen sterker

Veel mensen vinden het lastig om het eerste contact te leggen, terwijl in tijden van nood het fijn is om iemand in de buurt om hulp te kunnen vragen. Tijdens de cursus 'Sterk door je netwerk' van het Rode Kruis bekijken we samen in vier bijeenkomsten van 2 uur hoe je jouw netwerk kunt versterken zodat je hier in tijden van nood een beroep op kunt doen. Hoe ziet jouw sociale netwerk eruit? En met wie neem jij contact op wanneer je hulp nodig hebt? De bijeenkomsten worden begeleidt door enthousiaste en ervaren trainers. Tijdens de bijeenkomsten gaan we oefenen met contacten leggen, zodat de drempel om iemand om hulp te vragen wordt verlaagd. We bespreken hoe je je netwerk kunt versterken en wisselen ervaringen met elkaar uit. Je krijgt gerichte handvatten om het geleerde toe te passen in het dagelijks leven. We kijken welke communicatie- of sociale vaardigheden je kan verbeteren en maken een persoonlijk noodplan samen met jou. Tijdens een vijfde terugkombijeenkomst blikken we samen terug op de cursus.

Meer informatie

Het Rode Kruis Amsterdam werkt voor 'Sterk door je netwerk' momenteel samen met samenwerkingspartners in het maatschappelijk veld. Kent u  potentiële deelnemers die baat hebben bij deze cursus? Bent u vanuit uw organisatie geïnteresseerd in een samenwerking op het gebied van netwerkversterking? Het Rode Kruis Amsterdam bespreekt graag met u de mogelijkheden. Voor meer informatie over 'Sterk door je netwerk' kunt u bellen naar 020 622 6211 of mailen naar mvdreiden@redcross.nl.