Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Dit doen we Zelfredzaamheid Samen in Amsterdam

Samen in Amsterdam

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Uit cijfers ​blijkt dat 80.000 Amsterdammers (13%) zich ernstig eenzaam voelen. Zij verkeren vaak in een sociaal isolement. Het Rode Kruis Amsterdam helpt met het project Samen in Amsterdam. Vrijwillige maatjes worden gekoppeld aan mensen die behoefte hebben aan meer contact.


Zet je in voor een ander​​

​Heb jij een paar uur per maand beschikbaar? Wil je zinvol vrijwilligerswerk doen? Word maatje en zet je in voor een ander! Als vrijwilliger van Samen in Amsterdam help je een Amsterdammer die zich eenzaam voelt. Dit doe je door regelmatig iets leuks te ondernemen, een luisterend oor te bieden en door het sociale netwerk van jouw maatje helpen te vergr​oten.

 ​
Ongeveer 1 op de 8 Amsterdammers is sterk eenzaam en heeft behoefte aan meer sociaal contact. Mensen kunnen door persoonlijke omstandigheden,  een chronische ziekte of een lichamelijke beperking hun sociale netwerk kwijtraken. Als vrijwilliger van Samen in Amsterdam word je voor de duur van één jaar aan een deelnemer gekoppeld en bezoek je hem of haar twee keer per maand.
 
Samen onderneem je regelmatig iets leuks: een wandeling, naar de markt, een museumbezoek of een goed gesprek met een kop koffie. Ook stimuleer je jouw maatje om meer activiteiten te ondernemen in de buurt, huidige contacten te versterken en nieuwe sociale contacten op te doen. Met een goed netwerk kan een deelnemer op iemand terugvallen wanneer dat nodig is. Als vrijwilliger help jij je maatje om hier zelf actief mee aan de slag te gaan, zodat hij of zij na afloop van het project zichzelf weer kan redden.

Maak het verschil en meld je aan als maatje! Klik op deze link.

Hoe werkt het?

Als je maatje wilt worden en je als vrijwilliger wilt inzetten, nodigen we je graag uit voor een intakegesprek. We vertellen je meer over het project, wat er van je verwacht wordt als maatje en leren je graag beter kennen.
 
Het Rode Kruis besteedt veel aandacht aan een goede match tussen jou en de deelnemer. Zo kijken we naar persoonlijkheid, interesses en agendawensen. Als vrijwilliger bij het Rode Kruis krijg je ondersteuning in de vorm van praktische informatie, begeleiding, cursussen en een onkostenvergoeding. We organiseren regelmatig bijeenkomsten en extra activiteiten voor alle maatjes om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.

​Aanmelden als vrijwillig maatje

Wil jij je aanmelden als maatje? Klik op deze link. 
Wil je meer informatie of heb je nog vragen over Samen in Amsterdam? Neem contact op via 020 622 62 11 of receptieamsterdam@redcross.nl
 


Heeft u behoefte aan meer contact?

Woont u in Amsterdam of Diemen en heeft u de behoefte aan meer contact? Wilt u samen met iemand regelmatig iets leuks te ondernemen, zoals gezellig een kop koffie drinken, naar de markt of een museumbezoek? Wilt u nieuwe contacten opdoen of aansluiten bij activiteiten in de buurt? Samen in Amsterdam brengt u in contact met een vrijwilliger van het Rode Kruis.


 
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u behoefte heeft aan meer contact. Een beperkt sociaal netwerk of het verlies van de partner kan een rol spelen, maar ook een chronische ziekte of lichamelijke beperking kan het contact met anderen bemoeilijken. De vrijwilliger van Samen in Amsterdam biedt u als maatje een luisterend oor en gaat er met u op uit. De vrijwilliger helpt u om activiteiten te ondernemen in de buurt, nieuwe sociale contacten op te doen of huidige contacten te versterken. Met een goed netwerk kunt u op iemand terugvallen wanneer dat nodig is en uzelf weer redden na afloop van het project.

Hoe werkt het?
Na uw aanmelding voor Samen in Amsterdam nemen we telefonisch contact met u op. Er volgt een intakegesprek bij u thuis. Een voorwaarde voor deelname is dat u zelfstandig woont of met enige begeleiding. Op basis van de intake wordt u ingeschreven en gaan we op zoek naar een vrijwilliger.
 
Het Rode Kruis Amsterdam besteedt veel aandacht aan een goede koppeling tussen u en de vrijwilliger. Zo wordt er gekeken naar persoonlijkheid, interesses en agendawensen. Wanneer u en de vrijwilliger een positieve kennismaking hebben gehad, worden jullie gekoppeld voor de duur van één jaar. Het Rode Kruis Amsterdam begeleidt de koppeling en organiseert extra activiteiten voor alle koppels om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.
 
Aanmelden
Wil u deelnemen aan het project Samen in Amsterdam? Neem contact op met de afdeling Zelfredzaamheid via 020 622 62 11 of stuur ons een mail​.
 
 

 Fotografie: Hans Menninga, Marlene van der Reiden en Weera Koopman


Verhalen over maatjeskoppels

Wil je meer lezen over hoe het is om maatje te zijn? Klik dan op één van onderstaande interviews.

  • Sylvia (69) en Deirdre (23): "Ik had meteen een prettig, vertrouwd gevoel bij Deirdre. Ik vond haar heel lief."Lees meer.

  • Renske Bastiaans (coördinator Samen in Amsterdam): Hoe Renske Bastiaans eenzame Amsterdammers ziet opbloeien.Lees meer​.
  • Rita (80) en Wendy (34): ​"Het is best wel bijzonder wat voor klik wij hebben met elkaar". Lees meer.
  • Mevrouw Parreren (88) en Nadia (47): Van maatjes naar vriendinnenLees meer.​
  • Dik (67) en Boris (45): Samen als vrienden op de bank. Lees meer​.
  • Carla (61) en Carolien (54): Het is belangrijk om te letten op de mensen in je omgeving. Lees meer​. 
  • Eliza (56) en Wendy (31): Maatjes in Nieuw-West. Lees meer​. 
  • Mevrouw Ameur (82) en Laura (29): "Het is heel laagdrempelig en daarom zo makkelijk". Lees meer​.