Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Dit doen we Zelfredzaamheid "Het is heel laagdrempelig en daarom zo makkelijk"

"Het is heel laagdrempelig en daarom zo makkelijk"

Met een kopje thee en een oliebol zitten we bij mevrouw Ameur (82) thuis op de bank. Laura (29) en Mevrouw Ameur zijn een jaar gekoppeld binnen het maatjesproject ‘Samen in Amsterdam’. Hoe kijken ze terug op het afgelopen jaar?

-Door Weera Koopman


Artikel delen?

​​
Wie zijn Mevrouw Ameur (82) en Laura (29)?

Mevrouw Ameur is geboren en getogen in Amsterdam en woont in Amsterdam Oost. Laura komt uit Duitsland, heeft gestudeerd in Amsterdam en inmiddels is ze werkzaam als tandarts. Het afgelopen jaar hebben ze samen veel leuke activiteiten ondernomen. Ze hebben bijvoorbeeld de Hermitage bezocht, ze zijn met de Red Crosser mee geweest en ze hebben een rondvaart gemaakt. Op de planning staat nog om naar een theatervoorstelling te gaan. Naast dat ze af en toe een uitstapje maken, drinken ze meestal een kop koffie bij mevrouw thuis. Laura: “het is heel laagdrempelig en daarom zo makkelijk. Ik weet dat ik haar een plezier doe als ik even langskom. Het klinkt misschien egocentrisch, maar: ik vind het zo leuk dat zij het leuk vind”. 

Waarom hebben ze zich aangemeld voor ‘Samen in Amsterdam’? 
Laura had wat vrije tijd over en had zichzelf voorgenomen iets te doen voor de maatschappij – “iets geven”. Ze werd bekend met het project door een advertentie op Facebook en meldde zich aan. Mevrouw Ameur had wel al enkele contacten, maar geen contacten die in staat waren om met haar op stap te gaan. Mevrouw Ameur: “vooral in de winter had ik soms de pee in, omdat ik moeilijk naar buiten kon. Als je altijd begeleid moet worden is er geen gezelligheid meer aan. Ik kon mijn gedachten niet kwijt en praatte weinig met anderen. Dan fleur je wel op als zo iemand binnen komt. Toen Laura kwam dacht ik gelijk: wat een leuk type. Het was gelijk gezellig. Doordat Laura een auto heeft kunnen we vaak op stap”.

“Als je langer gekoppeld bent, vertel je toch meer aan elkaar”
Laura: “We kunnen een goed gesprek met elkaar voeren. We zitten in een andere levensfase, maar het is toch grappig om te zien dat we bepaalde problemen allebei hebben. Ik vind het ook fijn aan mevrouw Ameur dat ze oprecht geïnteresseerd is in wat ik zeg, maar zelf ook echt iets vertelt: over alledaagse dingen, maar vooral over wat er in de wereld gebeurt”. Mevrouw voegt hier nog aan toe: “Als je langer gekoppeld bent, vertel je toch meer aan elkaar. Het gaat dan meer vanzelf en zo leer je elkaar echt kennen”. 

Laura, waarom kan je het project ‘Samen in Amsterdam’ aan anderen aanraden?
“Het zijn van een maatje is iets waardoor ik in aanraking kom met een deel van de samenleving waar ik helemaal niet bekend mee was. Ik wist ook niet dat er zoveel mensen waren die iets doen voor ouderen. Ik vind gewoon dat, als je het goed hebt, dat je iets moet kunnen doen voor een ander. Je hoeft niet per se iets te doen wat ik doe als maatje; er zijn zoveel mogelijkheden om een ander te helpen. Er zijn namelijk genoeg mensen die eenzaam zijn en hulp nodig hebben. Als je twijfelt: gewoon doen!”.