Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Dit doen we Zelfredzaamheid "Het is belangrijk om te letten op mensen in je omgeving"

"Het is belangrijk om te letten op mensen in je omgeving"

​“Proost!” zeggen Carla (61) en Carolien (54) terwijl hun theekopjes tegen elkaar aan klinken. Sinds december 2015 zijn ze gekoppeld in het maatjesproject ‘Samen in Amsterdam’ van het Rode Kruis Amsterdam. Hoe ervaren ze het? 

- Door Weera Koopman


Artikel delen?


Carla (links) en Carolien (rechts)

Wie zijn Carla en Carolien? 

Carla (61) komt uit Suriname en woont al jaren in Amsterdam Oost. Carolien (54) is geboren en getogen in Amsterdam. Beiden houden ze erg van zwemmen en daarom doen ze dit dan ook regelmatig samen. Carla kan het waarderen aan Carolien dat ze dezelfde dingen leuk vindt als zij.  Andersom is Carla volgens Carolien heel vrijgevig; ze delen alles. Op de planning staat nog het Rijksmuseum bezichtigen, waar ze vrijkaartjes voor hebben gekregen van het Rode Kruis Amsterdam. Ze kijken erg uit naar dat uitje! 

‘Samen in Amsterdam’

Carla ervoer gevoelens van eenzaamheid en heeft zich daarom aangemeld voor Samen in Amsterdam. Carolien is een bijzondere vrijwilliger, omdat ze uit ervaring kan spreken: “Ik voel me ook vaak eenzaam, maar verbonden raken met de mens vind ik belangrijker dan wat dan ook. Daarom besloot ik me in te schrijven als vrijwilliger”. Volgens haar is het twee vliegen in één klap: “Ik haal iemand anders eruit en ik ben zelf ook niet meer eenzaam”. 

“Als we elkaar aankijken begrijpen we elkaar meteen”

Toen Carolien voor het eerst bij Carla langsging hadden ze gelijk een klik. Het gaat ontzettend goed. Ze zijn erg open naar elkaar en kunnen over alles praten. Als ze elkaar aankijken begrijpen ze elkaar meteen. Carolien: “Carla’s ogen spreken”. Carla en Carolien hebben veel raakvlakken, zoals dat ze allebei last hebben van reuma. Carla: “We zitten echt op één lijn”. 

“Je moet een drempel over”  

Sinds ze gekoppeld zijn proberen ze elkaar te stimuleren om meer onder de mensen te zijn.  Ze helpen elkaar bij het overkomen van de drempel die dit in de weg zit. Carolien: “Als je de positieve dingen afweegt  tegen de negatieve dingen, zal je merken dat er veel meer positieve dingen zijn in de dag. Die positieve dingen vergeten mensen vaak. Feitelijk ben je vaak niet eenzaam, je voelt je eenzaam”. 

Tips voor andere maatjes

Volgens Carolien is aanmelden voor het project niet alleen een verrijking voor de ander, maar ook voor jezelf. Beiden vinden ze het belangrijk om goed te letten op de mensen in je omgeving, omdat de mensen die echt eenzaam zijn geen uitweg weten uit hun situatie. 
Carla en Carolien hebben het vooral heel leuk met elkaar en daarom kunnen ze het project aan iedereen aanraden!