Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Dit doen we EHBO cursussen Praktische informatie

Praktische informatie

​​​​​De EHBO-cursussen en voorlichtingen worden zowel bij het Rode Kruis Amsterdam zelf gegeven, als op ​locatie. Hieronder vindt u alle praktische informatie omtrent locatie, inschrijving, betaling, vergoedingen en overige veelgestelde vragen. 


​Vragen? Wij staan u graag te woord! 

Bel ons op 020 622 62 11 of ​​mail naar​ ehbo.amsterdam​@redcross.nl

Locatie Rode Kruis Amsterdam 
Valkenburgerstraat 24   
1011 LZ Amsterdam (stadsdeel Centrum)
Tel: 020-622 62 11

Koffie en thee is beschikbaar op onze locatie. Bij cursusdagen bij ons op de Valkenburgerstraat die langer dan 4 uur duren, wordt lunch verzorgd. 

Parkeren/OV
Uw auto kunt u parkeren bij Markenhoven (Anne Frankstraat 220) of Business-Parking (Valkenburgerstraat 146). Wanneer u met het openbaar vervoer komt stapt u uit bij metrohalte Waterlooplein, vanaf deze halte is het ongeveer 10 minuten lopen. 

​Cursus of voorlichting op uw eigen locatie
U kunt ook een EHBO-cursus of voorlichting op uw eigen locatie organiseren. Neem in dit geval contact op met Sia Driessen, Projectleider Eerste Hulp. 

Inschrijven
U kunt zich via onze webshop inschrijven voor de cursussen. In het linker menu kiest u voor de gewenste cursusvariant. In dit menu kunt u ook aangeven bij welke (dichtstbijzijnde) locatie u de cursus wilt volgen. 
Indien een cursus vol is kunt u ons mailen om op de wachtlijst geplaatst te worden. U ontvangt in dit geval bericht zodra er een plek beschikbaar is of wanneer de eerstvolgende cursus plaatsvindt. 

Betaling 
U ontvangt per mail een bevestiging van uw bestelling in de webshop. Vervolgens ontvangt u binnen 5 werkdagen een mail van het Rode Kruis Amsterdam waarin de laatste praktische informatie wordt toegestuurd. Heeft u binnen 5 werkdagen geen bericht van ons ontvangen? Neem dan contact op om er zeker van te zijn dat uw inschrijving goed bij ons is aangekomen. Uw inschrijving voor een cursus is definitief zodra het cursusbedrag door ons is ontvangen.

Vergoeding
De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de EHBO-cursus. Neem contact op met uw eigen zorgverzekeraar om na te gaan hoeveel u vergoed krijgt. U vindt hier een overzicht van zorgverzekeraars die de cursus geheel of gedeeltelijk vergoeden.

Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen en is de informatie niet​ te vinden op ​onze website? Neem dan contact met ons op zodat wij u verder kunnen helpen.

Moet ik mijzelf voorbereiden voordat ik deelneem aan een (herhalings)cursus? 
U hoeft niets voor te bereiden wanneer u deelneemt aan één van onze cursussen. Op de eerste cursusdag ontvangt u het lesmateriaal wa​arna de docent u door de lesstof begeleidt. Wanneer u deelneemt aan een herhalingscursus, wordt geadviseerd om uw lesboek alvast door te bladeren. Do​or deze voorkennis kunt u gerichte vragen stellen en heeft u meer profijt van de cursus.

Wanneer ontvang ik mijn certificaat? 
Uiterlijk twee we​ken na afloop van de cursus kunt u uw certificaat online downloaden. In deze twee weken ontvangt u de inloggegevens per mail. Zorg ervoor dat u bij het inloggen direct uw profiel bijwerkt. U ontvangt namelijk enkele weken later uw certificaatgegevens in de vorm van een pasje met de door u geüploade foto. 

Wat dien ik voor te bereiden voor het examen? 
De cursussen van het Rode Kruis bestaan uit competentiebeoordelingen. Per onderdeel (bijv. verslikking) demonstreert de docent hoe u dient te handelen als EHBO'er. Vervolgens gaat u oefenen en beoordeelt uw docent aan het einde van het onderdeel uw competenties. De cursus gaat dan verder met het volgende onderdeel. Er is hierdoor geen centraal examen waarvoor u zich dient voor te bereiden.         

Hoe lang is mijn certificaat geldig? 
Het Rode Kruis certificaat is twee jaar geldig. Dit geldt voor alle certificaten zoals het EHBO en Reanimatiecertificaat.
Het bewijs van deelname dat te downloaden is na het afronden van de online snelcursus, heeft een geldigheid van één jaar. Dit betekent dat wanneer u een EHBO snelcursus certificaat wilt ontvangen, u binnen één jaar tijd deelgenomen moet hebben aan de (klassikale) praktijksessie.

Wanneer moet ik een herhalingscursus volgen? 
Vanaf de datum dat u de herhalingscursus van het Rode Kruis hebt afgerond, ontvangt u een nieuw certificaat. Binnen twee jaar dient u een herhalingscursus gevolgd te hebben omdat uw certificaat na twee jaar vervalt. Dit betekent dat als u een aantal weken voordat uw certificaat vervalt een herhalingscursus afrondt, u deze weken met twee geldige certificaten rondloopt.
U kunt alleen deelnemen aan een herhalingscursus wanneer u beschikt over een geldig Rode Kruis certificaat of Oranje Kruis diploma (let op: u ontvangt na afronden van de herhalingscursus een Rode Kruis certificaat en géén verlenging van uw Oranje Kruis diploma.