Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Sterk door je Netwerk
11 mei 2017 |

Sterk door je Netwerk

​​​​​​Ze leidde samen met haar man een druk kantoor en als ze even tijd had, stond de kordate mevrouw Versteeg voor anderen klaar. Nu ze achter in de 70 is, haar man overleden is en haar lichaam hapert, kan zij soms best wat hulp gebruiken. Maar hoe vraag je hulp, als je gewend bent altijd alles zelf op te lossen? De cursus Sterk door je Netwerk gaf haar net dat duwtje in de rug. Mét resultaat.​​​

- door Aafke Jochems

​​


Foto: Nicole Horstman

"Vraag maar aan je kinderen of kleinkinderen." Dat hoort mevrouw Versteeg regelmatig. Laat ze die nou net niet hebben. Ze had wel een fijn leven met haar man, met wie ze een assurantiekantoor aan huis had. Werk dat ze altijd met plezier heeft gedaan. Als mensen 's avonds advies nodig hadden, dan kon dat ook. Maar zo schoot een sociaal netwerk opbouwen erbij in. 

Haar man is inmiddels overleden en haar lichaam laat haar steeds meer in de steek, waardoor ze eigenlijk niet meer alles zelf kan. Ze heeft nog wel twee zussen. De een woont te ver weg om regelmatig op te zoeken, de ander heeft een verstandelijke beperking, waardoor mevrouw Versteeg mantelzorger van haar is.
"Mijn hele leven heb ik alles zelf opgelost en anderen geholpen. Ik ben geen type om anderen om hulp te vragen", vertelt mevrouw Versteeg. "Maar dan moet een peertje van de plafondlamp vervangen worden, terwijl ik niet meer op een ladder kan. Of dan doet de computer het niet. Of moet ik met zware spullen naar de milieustraat. Wie helpt mij dan? Het is voor mij niet makkelijk om toe te geven dat ik hulp nodig heb. En al helemaal niet om hulp te vragen."

Dat is sinds kort anders. Mevrouw Versteeg deed mee aan de cursus Sterk door je Netwerk; een project van het Rode Kruis dat een pilot voor ouderen startte in samenwerking met Stichting Doras. De bedoeling is dat deelnemers van rond de 75 in vijf bijeenkomsten geïnspireerd worden hun sociale netwerk uit te breiden. "Ik ben er blanco ingegaan, want wat kon ik er nou slechter van worden? We waren met zes deelnemers van verschillend pluimage en ieder had een andere reden om mee te doen en ging er anders mee om. We wisselden ervaringen uit, staken elkaar een hart onder de riem, kregen tips en moesten een persoonlijk plan opstellen. Mijn persoonlijke plan bestond uit het maken van een lijstje met instanties die ik zou kunnen bellen. De volgende stap was om daadwerkelijk te gaan bellen. Ik besloot het zakelijk aan te pakken, zoals ik gewend ben in mijn leven. Zo stapte ik over de drempel heen om hulp te vragen." 

Een hele stap voor mevrouw Versteeg, maar juist door de cursus kreeg ze net dat duwtje in de rug dat ze nodig had. Het leverde haar ook echt wat op. "Ik kwam in contact met het WijkLeerbedrijf Amsterdam Noord van het ROC en nu komt een middag per week een heel jaar lang een jonge vrouw bij me langs, stagiaire in de zorg. Ze doet wat klusjes voor me, en laatst hebben we samen boodschappen gedaan en heeft ze voor me gekookt. Wie weet kan ik haar eens helpen met een werkstuk. We voeren leuke gesprekken en het is heel fijn om aanspraak te hebben. Binnenkort komt ook een vrijwilliger langs van Burennetwerk."

Mevrouw Versteeg kan de cursus Sterk door je Netwerk aanraden aan al die ouderen die om wat voor reden dan ook een beperkt sociaal netwerk hebben. "De cursus heeft me wakker geschud. Ik weet dat het moeilijk is toe te geven dat je hulp nodig hebt. Maar als je je daar overheen zet, dan blijkt het echt de moeite waard."


Artikel delen?