Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Rick en Ton doen mee aan 'Samen in Amsterdam'
31 oktober 2017 |

Rick en Ton doen mee aan 'Samen in Amsterdam'

​Ton voelde zich eenzaam en had behoefte aan contact, Rick wilde graag iets doen voor een mede-Amsterdammer. Het Rode Kruis Amsterdam koppelde de twee, en voilà: een leuk contact was geboren. Rick: “Ik trek op met een buurtgenoot die ik anders nooit had leren kennen.”
Tekst en beeld: Laura Roling


Rick en Ton treffen elkaar in buurtcentrum De Meeuw, waar Resto VanHarte die avond voor een driegangenmenu zorgt. Deelnemers aan het maatjesproject ‘Samen in Amsterdam’ hebben dinerbonnen gekregen, en maatjes Rick en Ton maken hier graag gebruik van. Rick: “Ik ben erg benieuwd, ik heb wel zin in een gezellig etentje met Ton.” 

Ton (58) is een opgewekte man, maar heeft te kampen met gezondheidsproblemen. Hij heeft epilepsie, flinke problemen met zijn evenwicht en loopt met een rollator. Later dit jaar verhuist hij naar een verzorgingshuis. “Maar hij is absoluut niet zielig,” vertelt Rick: “Als we gaan wandelen kan ik hem met z’n rollator amper bijhouden. En hij gaat nu al regelmatig overdag naar de dagbesteding in het verzorgingshuis en heeft het daar erg naar zijn zin, dus dat komt volgens mij helemaal goed.” 

Iets voor een ander betekenen
Rick (31) is maatje geworden na het zien van een oproep op Facebook. “Ik werk als beleidsmedewerker bij NWO, een organisatie voor wetenschappelijk onderzoek. Een drukke baan, maar ik zit daar met alleen maar andere hoogopgeleiden. Toen ik de oproep op Facebook zag, dacht ik: Dit wil ik doen, zo leer ik iemand kennen die ik anders nooit zou ontmoeten en kan ik ook nog iets voor iemand betekenen.” 

Waarom Ton op zoek ging naar een maatje? “Ik heb veel contact met mensen en maak makkelijk een praatje. Ook zit ik in een muziekvereniging, waar ik de bekkens voor m’n rekening neem. Maar toch zat ik bijna iedere avond in m’n eentje naar ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ te kijken. Niets mis mee, maar ik voelde me toch wel een beetje alleen. Rick biedt me echt een luisterend oor en denkt met mee als ik ergens mee zit. Daar heb ik ontzettend veel aan.”

Betrokkenheid
De twee zijn erg bij elkaar betrokken. Ton: “Rick speelt basketbal en ik vind het leuk om bij zijn wedstrijden te komen kijken en hem dan aan te moedigen. We houden allebei erg van sport en van erop uitgaan. Zo zijn we samen laatst nog een dagje naar Artis geweest en hebben we gefascineerd naar alle dieren staan kijken.”

Andersom verrijkt Ton ook het leven van Rick: “Ik woon nog helemaal niet zo lang in Amsterdam, terwijl Ton hier al z’n hele leven woont. Als we samen door Amsterdam-Oost lopen, hoor ik zoveel bijzondere verhalen over hoe het hier vroeger was. Ton is wat dat betreft net een wandelende encyclopedie.” 

Raadt Rick het anderen aan om ook maatje te worden? “Jazeker. Je krijgt de kans om kennis te maken met iemand die bij jou in de stad of zelfs in de buurt woont, maar waar je anders nooit contact mee zou hebben, ook al woon je praktisch bij elkaar om de hoek. Voor mij is het echt super geweest om in de wereld van Ton te duiken en heeft dat mijn leven erg verrijkt.”


Artikel delen?