Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Hoe Rode Kruis-vrijwilliger Renske Bastiaans eenzame Amsterdammers ziet opbloeien
23 december 2016 |

Hoe Rode Kruis-vrijwilliger Renske Bastiaans eenzame Amsterdammers ziet opbloeien

​​​Dat kan en mag toch niet, dacht Rode Kruis-vrijwilliger Renske Bastiaans telkens als ze las dat iemand lange tijd onopgemerkt dood in huis had gelegen. Wat kan ik nou zelf betekenen voor eenzame Amsterdammers? Heel veel, merkte ze, en ook nog eens met weinig moeite en veel voldoening.

- Door Aafke Jochems


Vijf jaar lang was Renske maatje in het Rode Kruis-project Samen in Amsterdam. Zo eens in de twee weken sprak ze af met een Amsterdammer die zich eenzaam voelde. Gewoon voor een luisterend oor, een bezoekje aan de markt, voor een wandeling of ander uitje. "Het is zulk leuk en dankbaar werk", vertelt Renske. "Mensen zijn enorm blij als je ze wat aandacht geeft. Ik heb mensen zien opbloeien die eerst in de put zaten, omdat ze niemand meer hadden voor een gesprek of om iets te doen. Het is een kleine moeite, terwijl het voor de ander zoveel betekent." Sinds een jaar is Renske coördinator van dit Rode Kruis-project en koppelt ze vrijwilligers, de maatjes, aan Amsterdammers die om wat voor reden dan ook in een sociaal isolement zijn geraakt. Kennismakingsgesprekken, puzzelen wie goed bij wie past, evalueren met maatjes en deelnemers; ze doet het allemaal, en met plezier.

Het Rode Kruis zoekt vrijwilligers om maatje te worden in Amsterdam Nieuw-West. Renske: "Het kost helemaal niet veel tijd, gemiddeld een keer in de twee weken een paar uur. Je bepaalt zelf wanneer je afspreekt met de Amsterdammer die ik in overleg aan je koppel.  Samen bepaal je wat je gaat ondernemen, al kan het ook koffie drinken op de bank zijn. In principe ben je maatje met een en dezelfde Amsterdammer voor een jaar. Uit ervaring kan ik zeggen dat je er heel veel voor terugkrijgt, zelfs nieuwe vriendschappen!"

Rode Kruis maatje worden? Kijk hier voor meer info. 


Artikel delen?