Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Mariama deed mee aan de cursus Heldin
12 oktober 2017 |

Mariama deed mee aan de cursus Heldin

​​​Eén van de manieren waarop het Rode Kruis Amsterdam zich inzet voor kwetsbare Amsterdammers is door het organiseren van de cursus ‘Heldin’. Deze cursus is gericht op het versterken van Amsterdamse vrouwen, zodat ze weten hoe ze (eerste) hulp kunnen bieden en ook beter voor zichzelf op kunnen komen. Mariama uit Amsterdam-Noord nam deel aan ‘Heldin’.​
Door Laura Roling
Mariama woont met haar man en twee zoontjes in Amsterdam-Noord. Haar oudste is 9 en gaat naar een basisschool in de buurt. Haar jongste van 4 heeft een ontwikkelingsachterstand en gaat daarom naar een speciale school in Nieuw-West. Mariama werkte zelf lange tijd als laboratorium-analist, maar is daarmee gestopt. Ze had veel last van haar bekken en rug en wilde ook intensiever zorgen voor haar jongste. 

DigiDUIF
Toen er vanuit de school van haar oudste een digiDUIF binnenkwam met een uitnodiging om deel te nemen aan de cursus ‘Heldin’, gaf Mariama zich meteen op, net zoals acht andere moeders. “Het leek me heel nuttig om EHBO te leren. Ik wist daar eigenlijk niets van. Best een eng idee: als iemand in mijn buurt bewusteloos zou zijn geraakt had ik totaal niet geweten wat te doen. Ook het delen van ervaringen met andere vrouwen leek me interessant.” 

EHBO
De EHBO-lessen zijn Mariama sinds de cursus al van pas gekomen: “Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat je een pleister een beetje schuin moet plakken en niet te strak. Laatst had mijn man een wondje aan zijn vinger en plakte hij heel strak en recht een pleister over zijn vinger. Toen ik binnenkwam, zei ik ‘je doet het verkeerd, laat mij maar.’ Hij was helemaal verbaasd en vroeg me ‘Hoe weet jij dat nou weer?’ Nou, dankzij de cursus dus.” 

Ook was er tijdens de cursus aandacht voor EHBO en veiligheid voor baby’s en kinderen. “Ik schrok er erg van dat jonge kinderen zich blijkbaar heel erg kunnen verslikken in druiven en dat je pinda’s het beste helemaal niet kan geven aan kinderen jonger dan vijf jaar. Mijn jongste zoontje was namelijk als peuter helemaal dol op pinda’s en at ze erg vaak. Ik wist helemaal niet dat dat best gevaarlijk is.”

Grenzen aangeven
Ook leerden de deelnemers van de cursus om voor zichzelf op te komen en om te gaan met lastige situaties. Mariama heeft tijdens de cursus ‘nee’ leren zeggen. “Ik dacht er nooit zo over na, maar ik zei eigenlijk altijd overal ‘ja’ tegen. Of ik spontaan ergens zou kunnen helpen of eerder op een afspraak zou kunnen komen. Dan zei ik ‘ja’, maar moest ik eigenlijk dingen om gaan gooien en me heel erg gaan haasten om het voor elkaar te krijgen. Ik heb tijdens de cursus echt geleerd om ook ‘nee’ te kunnen zeggen.”

De vrouwen deelden ook veel over de dingen waar ze zelf tegenaan liepen. “Eén van de deelneemsters werd bijvoorbeeld een keer in de bus zomaar aan haar haren getrokken. Ze wist toen niet hoe ze daarop moest reageren en bleef stil. We hebben besproken hoe je in dat soort situaties toch voor jezelf op kunt komen. Ik sta zelf in dat soort situaties wel vrij sterk in m’n schoenen: ik respecteer andere mensen en ik verwacht dat ook terug. Ik durf er ook wel wat van te zeggen als dat niet het geval is. Maar vooral de moeders die moeite hebben met de Nederlandse taal vonden dat een stuk moeilijker.”

Sfeer
De sfeer tijdens de cursus was erg goed, vertelt Mariama: “alle deelneemsters waren heel erg open en er werden veel ervaringen gedeeld, ook door de cursusleidsters. Er was echt een vertrouwde, fijne sfeer.” Mariama kan deelname aan de cursus van harte aanraden aan andere vrouwen: “Er was een leuk contact met de andere moeders en het was heel leerzaam en afwisselend.”


Artikel delen?