Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Maatjes in Nieuw-West
21 juli 2016 |

Maatjes in Nieuw-West

​​​Het is de laatste keer dat Eliza (56) en Wendy (31) afspreken. Officieel dan, want ze beloven elkaar dat ze contact zullen houden. De twee hebben bij de Hema op Plein ´40-´45 afgesproken. Ik ben erbij want ik wil graag weten waarom ze niet meer verder gaan als maatjes van het project 'Samen in Amsterdam'.​ – Door Caroline Vaessen

Wanneer ik arriveer in de koffiecorner van de HEMA zitten Eliza en Wendy gezellig aan de cappuccino en praten met elkaar bij over hoe het gaat. Al snel kom ik erachter dat deelneemster aan het maatjesproject Eliza, een sterke vrouw is die het de afgelopen jaren niet gemakkelijk heeft gehad. 

“Ik was compleet geïsoleerd“
Samen met haar man verliet Eliza 32 jaar geleden Turkije en kwam ze in Nederland wonen. Hier leefde Eliza voor haar gezin; alle aandacht ging uit naar haar 2 kinderen, haar man en de zorg voor haar zieke schoonmoeder. Vier jaar geleden veranderde een hoop in haar leven. Na een kort ziekbed overleed Eliza’s man plotseling aan kanker. Een flinke schok voor de hele familie. Omdat ook haar kinderen net het huis uit waren werd het ontzettend stil om haar heen: “Ik was dag en nacht thuis, ik keek alleen maar naar muren, ik was compleet geïsoleerd.” Eliza merkte dat dit geen leven was en dus besloot ze actie te ondernemen. Ze wilde graag weer naar buiten en een nieuw sociaal leven opbouwen, maar alleen lukte haar dit niet. Ze belde naar het Rode Kruis Amsterdam en via een coördinator van het maatjesproject ‘Samen in Amsterdam’ kwam Eliza in contact met haar maatje Wendy. 

Een bijzondere dag
Het was een schot in de roos, Wendy en Eliza konden het erg goed met elkaar vinden. Eén of twee keer in de maand spraken ze af en samen hebben ze leuke activiteiten ondernomen. Verschillende uitjes waren georganiseerd door het Rode Kruis Amsterdam zoals een optreden van Jazz Orchestra of the Concertgebouw en een bezoek aan Artis. Maar ook zijn ze samen naar de Albert Cuypmarkt geweest, wat Eliza heeft ervaren als een bijzondere dag: “Vroeger toen wij in Amsterdam Oost woonden ging ik vaker samen met mijn man naar de Albert Cuyp. Toen wij verhuisden ben ik er nooit meer geweest. Ik wilde de afgelopen jaren wel graag gaan, maar ik durfde niet alleen. Dus heb ik Wendy gevraagd om mee te gaan en dat was héél erg leuk, ik zal het nooit vergeten. We hebben samen lekkere warme stroopwafels gegeten, dat deed ik ook altijd samen met mijn man.”

Nu zelf vrijwilliger
Nu, 1,5 jaar nadat Eliza en Wendy aan elkaar gekoppeld zijn, gaat het beter met Eliza. Naast de leuke activiteiten die ze hebben ondernomen zijn ze op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk voor Eliza. En dit heeft Eliza onlangs gevonden; iedere zaterdagavond kookt ze voor lichamelijk gehandicapte mensen en dat vindt ze geweldig om te doen. Ze vindt het fijn om voor mensen te zorgen, ze maakt goede contacten én ze doet iets terug voor de maatschappij. Want ook dat vindt ze belangrijk. Omdat Eliza zich weer veel beter voelt kan ze het maatjesproject nu afsluiten. Over wat Wendy voor haar heeft betekend is ze heel helder; “Wendy heeft mij veel kracht gegeven. Ik ben heel erg veranderd; ik ga weer naar buiten en ik denk weer positief!”. Wendy heeft Eliza het zetje gegeven dat ze nodig had. Eliza zal Wendy missen, maar andersom ook. Wendy verhuist vanwege haar opleiding binnenkort richting Den Haag, maar contact zullen ze zeker houden. En wanneer Wendy weer in Amsterdam is gaan ze samen weer een bakje koffie doen. En nog een keertje naar de Albert Cuypmarkt, want dat uitje blijft toch wel de mooiste herinnering van hen beiden. ​

Artikel delen?