Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Ieder mens is gelijk en verdient hetzelfde respect
2 juli 2015 |

Ieder mens is gelijk en verdient hetzelfde respect

​​​Wat beweegt je om Hulpverlener bij het Rode Kruis te worden? Vrijwilliger Ottelien van Pelt legde Evenementenhulpverlener Martijn Banse enkele vragen voor.​Hoe lang ben je al vrijwilliger bij het Rode Kruis Amsterdam?

Ik ben sinds juni 2012 vrijwilliger bij het Rode Kruis Amsterdam.

Waarom ben je juist vrijwilliger bij het Rode Kruis geworden?

Mijn zorgverzekering vergoedde mijn EHBO cursus. Tijdens het volgen van de cursus ben ik enthousiast geworden over hulpverlening bij evenementen en heb ik mij aangemeld als vrijwilliger het Rode Kruis Amsterdam. Daarnaast geeft het helpen van mensen mij enorm veel voldoening.

Waar houd je je mee bezig bij het Rode Kruis Amsterdam?

Bij het Rode Kruis Amsterdam ben ik Eerste Hulpverlener bij evenementen. Ook doe ik "speeddates" bij de introductieavond voor nieuwe vrijwilligers.

Wat is jouw meest bijzonder moment als vrijwilliger?

Mijn meest bijzondere moment als vrijwilliger was op het moment dat iemand in nood verkeerde tijdens een hardloop evenement. Ik moest al mijn kennis en ervaring inzetten om Eerste Hulp aan het slachtoffer te geven, te schakelen met de meldkamer, en zorgen dat het slachtoffer veilig kon worden overgedragen aan de professionele hulp van de ambulance.

Wat maakt vrijwilligerswerk zo leuk?

Als Evenementenhulpverlener kom je op bijzondere en ongewone plekken, zoals backstage bij kleine en grote evenementen maar ook bijzondere plekken zoals tijdens de Nationale Herdenking op De Dam. Ook heb je te maken met een grote diversiteit aan hulpverlening, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Waar ben je het meest trots op?

Mijn groeiende enthousiasme voor vrijwilligerswerk en hulpverlening. Dat je kunt klaar staan voor iemand die het nodig heeft.

​Welke van de grondbeginselen van het Rode Kruis spreekt je het meest aan en waarom?

Menslievendheid. Het leed van mensen verzachten of voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het plakken van een pleister zijn, het opvangen van vluchtelingen of het terugdringen van eenzaamheid bij o.a. ouderen. Ieder mens is gelijk en verdient hetzelfde respect.

20150505_122912.jpg