Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Het inspireert me mensen iets waardevols mee te geven
19 juni 2015 |

Het inspireert me mensen iets waardevols mee te geven

Waarom kies je voor vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis? Wat is er zo leuk aan het voorlichtingswerk voor het project 'Veiligheid in en om het huis'? En wat levert dit vrijwilligerswerk jou persoonlijk op? Martijn Witteman, coördinator voor dit project, interviewde voorlichter Mandy Tijm over haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis Amsterdam.

Wat is 'Veiligheid in en om het huis'?

Stel: uw partner heeft een flinke snijwond of uw kind krijgt kokend theewater over zich heen. Wat nu? Tijdens de voorlichting 'Veiligheid in en om het huis' krijgen deelnemers antwoord op dit soort vragen. Zo leren ze onder andere wat de 4 stappen van Eerste Hulp zijn en uiteraard wordt er ook geoefend met verbandmateriaal. Daarnaast is rollenspel een belangrijke manier om kennis nog beter te laten landen bij de deelnemers. Het doel is dat deelnemers leren zelfredzaam te zijn in eerste hulp situaties.

 
Mandy in het kort

"Ik ben 28 jaar, en werk al een aantal jaren bij het OLVG. Daarnaast heb ik een masterstudie in Internationale Volksgezondheid gedaan en hier wil ik me verder in ontwikkelen. Verder vind ik het leuk om te reizen en ben ik sinds begin 2012 met veel plezier voorlichter bij het Rode Kruis."


Hoe ben je terecht gekomen bij het Rode Kruis?

"Ik wilde iets in het verlengde van mijn studie Gezondheidswetenschappen doen en tegelijk wat voor de medemens betekenen. Het Rode Kruis kende ik al van haar internationale werkzaamheden en de voorlichtersfunctie sprak me erg aan."


Wat motiveert je om dit werk te doen?

"Ik vind de interactie met de verschillende groepen mensen erg verrijkend. Het is erg bijzonder om tijdens de voorlichtingen op allerlei plekken te komen. Zo kom je bij moskeeën, buurthuizen, basisscholen, maar ook bijvoorbeeld bij het Leger des Heils. Het is voor mij een kleine moeite om mijn kennis te delen en het kost me weinig tijd. Iedereen, jong en oud, krijgt met eerste hulp situaties te maken, en door deze voorlichtingen krijgt men praktijkgerichte kennis om op zulke momenten met zelfvertrouwen te handelen. Het inspireert me mensen op deze manier iets waardevols mee te geven, waar je overigens ook hartelijk voor bedankt wordt door de deelnemers. Eén keer kreeg ik zelfs een bloemetje na de voorlichting!"


Even een directe vraag, wat levert dit vrijwilligerswerk jou persoonlijk op?

"Goede vraag. Dat is heel veel eigenlijk. Je leert onder andere voor een groep te staan en deze te enthousiasmeren voor een onderwerp. Verder leer je hoe je kennis overbrengt op andere mensen. Je leert ook te improviseren in onverwachte situaties, waardoor je uiteindelijk zelfverzekerder voor de groep staat. En je hoort veel persoonlijke ervaringen en verhalen, waardoor je veel leert over andere culturen."


Kun je deze functie aanraden aan anderen?

"Ja absoluut, het is erg dankbaar werk. Dus als je het ook leuk vindt met mensen te werken en je hebt affiniteit met gezondheid of het Rode Kruis, dan kan ik het zeker aanraden. Bovendien doe je kennis en ervaring op en de interactie met de mensen die je ontmoet werkt echt verrijkend."

Mandy Tijm.jpg

 

Interesse in dit vrijwilligerswerk?
Stuur dan een e-mail naar 
mwitteman@redcross.nl of bel met 020-622 62 11 en vraag naar Martijn Witteman of Sia Driessen.